Miljön prioriteras för bidrag till idrottsanläggningar

Kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun delar årligen ut investeringsbidrag för utveckling av idrotts- och fritidsanläggningar. Utdelningen i år ligger på rekordnivå då bidraget höjts med en miljon kronor. Projekt kopplade till miljö prioriteras högt.


Ölmstad rid- och körsällskap är en av de föreningar som får medel för att utveckla sin anläggning. Foto: Zoosnow, Pixabay

Varje år kan föreningar söka investeringsbidrag för utveckling av sina idrotts- och fritidsanläggningar. 2018 höjdes bidraget med över en miljon kronor vilket gör att kultur- och fritidsförvaltningen nu delar ut 4,1 miljoner kronor.


– Det är ingen enkel process. Vi har 4,1 miljoner kronor att fördela och ansökningar på över 36 miljoner kronor vilket gör att vi får prioritera hårt. Samtidigt känns det fantastiskt att föreningar kan utveckla sina anläggningar och därmed också sin verksamhet med kommunens hjälp, menar föreningsutvecklare Maria Carlsson som handlägger bidragen.

Ölmstad rid- och körsällskap är en av föreningarna som blivit beviljade medel och kan därmed förverkliga sitt projekt med en ny aktivitetshall.


– Vi insåg för ett tag sedan att vi inte klarar av efterfrågan med bara ett ridhus. Vi vill ju skapa ännu mer aktiviteter åt barn och ungdomar och vår verksamhet växer hela tiden. Tack vare bidraget så kan vi äntligen gå i mål med det här projektet, säger en nöjd Åsa Linnér, ridskolechef.


Projekt kopplat till miljö eller energieffektiviseringar på föreningsanläggningar prioriteras högt och under 2018 fanns det extra pengar att söka just för miljöprojekt. Några som tog chansen att söka var Gränna-Bygdens Orienteringsklubb (GBOK) som valt att investera i solceller på sin anläggning.

– Energi/miljöpengen har betytt mycket för vårt beslut att gå vidare med den här investeringen. Kommunen har också lovat att ta bort träd som skuggar klubbstugans tak för att få ut så mycket effekt som möjligt, säger Sten Åström, projektledare för solcellsarbetet i GBOK.