17-årige Maximus yngst på Östersjöns längsta regatta

Maximus Torstensson är med sina 17 år yngst bland alla besättningsmedlemmar på Östersjöns längsta regatta: Nord Stream Race 6–17 september. Det kan vara en fördel enligt den vindälskande stockholmaren som ser fram mot sin första internationella seglingstävling.


17-årige Maximus Torstensson är yngst i regattan Nord Stream Race mellan Kiel och S:t Petersburg där cirka tusen sjömil ska tillryggaläggas av fem båtar från fem länder.
17-årige Maximus Torstensson är yngst i regattan Nord Stream Race – en havskappsegling som startar i Kiel 6 september och avslutas i S:t Petersburg 17 september där cirka tusen sjömil ska tillryggaläggas av fem båtar från fem länder. Foto: Privat

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland ska göra upp om seger och ära under tusen sjömil och fyra etapper: Kiel-Köpenhamn, Köpenhamn-Stockholm, Stockholm-Helsingfors och Helsingfors-S:t Petersburg.

Den svenska skepparen Christian Harding gör sitt tredje Nord Stream Race och leder en rekordung KSSS-besättning – där den allra yngsta alltså är Maximus Torstensson från Bromma, Stockholm.


– Nord Stream Race är den bästa chansen att utvecklas inom havskappsegling i dag – både i själva tävlingsmomentet och socialt med allt som händer runt omkring. Det är lite som ett ”mini-Volvo Ocean Race”, förklarar Christian Harding.

Maximus Torstensson säger med glimten i ögat när han får frågan om sin unga ålder.


– Det kan vara en fördel att vara ung när det gäller att vara uthållig rent fysiskt, jämfört med de lite äldre besättningsmedlemmarna.


17-åringen växte upp på båt, familjens Comfortina som ersattes av en Hanse. Ändå blev det en ganska sen satsning på segling i den lokala Bromma-klubben KBS. Truppgymnastik med Brommagymnasterna och innebandy med Hässelby Innebandy och Ängby IF gick före fram till tidiga tonåren.


– Det roliga med segling är att de händer nya saker hela tiden. Du vet inte vad som väntar, säger Maximus Torstensson som går andra året av fyra på Riksseglargymnasiet i Motala, teknisk linje.

Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland tävlar i Nord Stream Race 6–17 september.
Fem likadana Swan 50-båtar med besättningar från Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland tävlar i Nord Stream Race 6–17 september – den längsta regattan på Östersjön. Sverige representeras av en ung KSSS-besättning under skepparen Christian Hardings ledning. Foto: Nord Stream Race/Anya Semeniouk

Det var också det som blev biljetten in till en av tolv besättningsmedlemmar på den svenska båten i Nord Stream Race, där bland andra OS-seglaren Emil Järudd ingår. Läraren Björn Alm, GKSS och deltagare i OS i Barcelona 1992 och Atlanta 1996, Soling-klassen, tipsade Christian Harding om den unge talangen som nu alltså får visa vad han går för i sin första internationella havskappsegling.


– Jag är mer fysisk än taktisk och gillar när vi kryssar. Då får jag nytta av min fysik, säger Maximus Torstensson som mäter 175 centimeter och väger 84 kg.

Drömmen är att få vara med i de ännu större sammanhangen såsom America’s Cup, Rolex Fastnet Race och The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race). Men först är det Östersjöns vågor och vind som gäller – en nog så tuff uppgift.


– Den största utmaningen blir nog att prestera med lite sömn i kroppen. Det har jag inte varit med om förut, säger en kraftfull tonåring från Stockholm som vi säkert kommer att få höra talas om i de större sammanhangen framöver.


Text: Thomas Björn