Mästarklass till lågpris

Spanien är ett drömland för svenska golfare och vinälskare. De flesta söker sig söderut, till Costa del Sol, om golfen är det viktigaste. Men väljer man den nordöstra kusten uppe i Katalonien och Costa Brava så spelar man ofta golf på minst lika fina banor som i söder och slipper trängas. Och man gör det till en mycket billigare peng.


Den i särklass bästa banan i området är PGA Catalunya som är rankad nummer ett i Spanien och nummer tio i Europa. Jämfört med andra banor – i södra Spanien och i andra länder – som håller världsklass så spelar man på PGA Cata­lunya för en ”spottstyver”. Det går att hitta olika rabatter som att spela tidigt (Early Bird) eller sent (Twilight Rate). Eller om man är pensionär. Passar någon av dessa lösningar så kan man komma ut för cirka 700 kronor vilket är mycket prisvärt.


Dyrast är det på helgdagar under hög­säsong – men även då kostar det ”bara” 134 euro. Jämför man med exempelvis de bästa banorna nere på Costa del Sol så ligger de betydligt högre. Valderama kostar 370 euro på en helgdag. Trycket på golfbanorna här uppe är betydligt mindre än nere på Costa del Sol. Därmed är det också ofta stor skillnad på priset mellan helg- och vardag. Och stor skillnad mellan hög- och lågsäsong. Väljer man sedan något paketerbjudande med boende och greenfee blir priset ännu lägre.


Kanske är det skönt att komma bort från golfbanorna ibland och då finns det egentligen hur många hotell som helst att välja bland. Det är bara att söka på de olika hotell­-siterna på nätet. Under lågsäsong finns det gott om plats och man kan hitta lyxhotell med kraftigt nedsatta priser.

Ett hotell som rankas högt och som har en fantastisk spa-anläggning är Hotel & Spa Cala del Pí i den livliga badorten Platja d’Aro mindre än tre mil från flygplatsen i Girona och 13 mil från flygplatsen i Barcelona. Cala del Pi har också en bra vinkällare med viner från små lokala vinmakare, som är svårt att hitta någon annanstans.


Från Platja d’Aro har man inte bara nära till PGA Catalunya (30 km) utan även till trevliga och mycket prisvärda banor som Costa Brava Golf Club (10 km) och D’Aro Mas Nou (10 km). Costa Brava är en lite äldre klubb med gemytlig atmosfär och en bra restaurang. D’Aro Mas Nou ligger en bit upp i bergen med fantastisk havsutsikt från de flesta av hålen.


Hyrbil är nästan ett måste och skippa gärna de stora vägarna och kör längs med kusten. Här ligger byarna tätt och det är sagolikt vacker. En fantastisk liten by med bara drygt 300 invånare är Llafranc. Här finns ett par mindre hotell, som exempelvis Hotel­ Terramar mitt i byn precis framför den lilla sandstranden.

Vill man besöka vingårdar finns många att välja bland. En som ligger i hjärtat av Costa Brava och som sticker ut för sin genuinitet och historia är Mas Molla. Här har familjen Molla gjort vin sedan 1300-talet. Nu gör de ekologiskt vin där druvorna plockas för hand och ekfaten kan vara upp mot hundra år gamla. Och trots att det är ett populärt mål har de lyckats med konststycket att behålla det genuina och traditionella och inte bli en turistfälla.


En annan spännande gård, bara sex mil nordväst om Barcelona, som är väl värd ett besök är Oller Del Mas i skuggan av det mäktiga berget Montserrat. Gården har anor från 900-talet och en spännande historia med familjen Oller i centrum – en familj av adelsmän, riddare, religiösa ledare och annat. Deras historia berättas under den intressanta guidade turen – givetvis med avslutande vinprovning. Extra spännande är det att prova deras annorlunda och goda vin som till 100 procent är gjort av den ovanliga lokala druvan Picapoll.


På gården finns till och med en korthålsbana med hål mellan 64 och 88 meter där man kan träna chippar och puttning.


Mats Olsson, Offensiv sport