Masktillverkad gödsel ger starkare växter

Biohumus Sweden Maskgödsel är ett ekologiskt kompostgödsel som skapats med hjälp av maskarna Eisenia Fetida, även kallade dyngmask. Tack var det slem som maskarna också lämnar efter sig regnar inte gödseln bort utan ger växterna näring under lång tid.


#maskgödsel #växtnäring #biohumus #biokol
Maskgödseln är luktfri och kan användas till all odling, både inomhus och utomhus. Foto: Biohumus Sweden AB

Maskgödsel, eller verikompost, blandas i befintlig jord eller så kan man röra ut det i vatten för bevattning eller att spruta direkt på bladen. Slem från maskarna bildar ett slags klister som förhindrar att gödseln ringer bort vid regn och bevattning vilket gör att växterna får näring under lång tid. Det gör också att vatten stannar kvar längre i jorden vilket är en fördel under torrperioder. Gödseln kan med fördel blandas med biokol med fördelningen 50/50.


Sitt namn till trots innehåller Biohumus Sweden Maskgödsel inga levande maskar. Maskarna är istället med vid tillverkningen och bryter ner organiskt material till näringsrik gödsel fyllt av mikroliv. Ungefär en månad tar det för dem att förvandla papper, blad, halm, hö, döda växter och annat till humus. Gödseln är luktfri och kan användas till all odling, både inomhus och utomhus.


Golfbanor som använder verikompost som flytande gödsel upplever att gräsets rötter blivit betydligt starkare utan att gräset vuxit fortare. Greenernas fasthet har ökat utan att man behövt utöka klippning och skötsel.

Biohumus Sweden Maskgödsel är KRAV-märkt och tillverkas av Biohumus Sweden AB som specialiserat sig på produktion av ekologiska produkter. Företaget startades av Ahmet Bahceci vars släkt arbetat med odling i 400 år och namnet Bahceci betyder trädgårdsmästare.