Malmös träd skildrade i bok

För tio år sedan publicerades den första skildringen av Malmös träd, Träd i Malmö. Boken blev mycket omtyckt och sålde snabbt slut. Nu släpps en ny version med mer än dubbelt så många träd.


Träden i Malmö har en historia att berätta och nu finns de samlade i boken Träd i Malmö som släpps 15 november.

I den första boken skildrades 76 träd. En del av dem finns inte längre kvar medan nya har kommit till i stället. I den nya boken skildras 163 träd och trädgrupper. Tanken är att locka läsaren ut på vandring, kanske för att finna sitt eget favoritträd. Med boken följer också en trädbilaga för att underlätta vandringen i staden.

I Malmö är att nästan alla träd är planterade, både vanliga och ovanliga, exotiska träd. Det har legat en medveten tanke bakom att ett träd planterats och fått växa. Skälen varierar och är många: De förskönar stadsrummen. De har fascinerande egenskaper, skir blomning eller vackra gren- och bladverk. De skänker liv och skugga mellan höga byggnader och förbättrar klimatet. Träden är en del av Malmös ekosystem.

I Träd i Malmö finns Malmöträdens ”tio i topp” och de träd som står för vårens blommande eufori beskrivna. Här presenteras de klippta arkaderna och de unika vårdträden. Här beskrivs träden med egna berättelser och de som kommer från världens alla hörn. Till sist och inte minst – de stora gamla träden som levt ett långt och rikt liv.

Boken är ett samarbete mellan Malmö Förskönings- och Planteringsförening, ABF Malmö, Malmö stad och Kira förlag. De tre författarna är Gunnar Ericson, fd stadsträdgårdsmästare i Malmö, Camilla Anderson, landskapsarkitekt i Malmö stad och Patrick Bellan, universitetsadjunkt på Sveriges lantbruksuniversitet. Fotografer är Thyra Evenäs Brandt, Drago Prvulovic och Lars Bendroth.