Malmös arbete med skateboard ett föredöme

Den 14–18 augusti arrangeras Skate Malmö Street på olika platser i Malmö. Nytt för i år är att arrangemanget kompletteras av skateboardkonferensen Pushing Boarders. ”Superskateveckan” innehåller även riksutställningen SKATE 2019 och skatefilmfestivalen Smörgåsboard.


14–18 augusti blir en ”superskatevecka” i Malmö med panelsamtal, utställningar, filmfestival och naturligtvis skateboardtävlingar. Foto: Santa3, Pixabay

Konferensen Pushing Boarders har sitt ursprung i London och samlar akademiker, välgörenhetsorganisationer, intressegrupper, media och industri med koppling till skateboard för att hålla panelsamtal, mötas och utveckla skateboardkulturen. Konferensen lyfter akademisk forskning och behandlar ämnen som stadsutveckling, kulturarv, jämställdhet och sociala medier.


Pushing Boarders samlar ett tvärsnitt av hela skatevärlden och ger alla en röst. Det finns ingen bättre plattform för att utveckla skateboardkulturen och vi är stolta att Malmö agerar värdstad 2019. Att konferensen kan sammanfalla med Skate Malmö Street innebär dessutom ett fantastiskt tillfälle att visa hur arrangemangen kan bidra till stadslivet långsiktigt. När tävlingarna packar ihop ska det finnas något kvar för Malmöborna, säger Gustav Svanborg Edén, skatesamordnare från fastighets- och gatukontoret.

Skate Malmö Street är ett skateboardarrangemang i gatumiljö som kommer att ta över på eftermiddagarna efter Pushing Boarders panelsamtal. I år ligger särskilt fokus på stadsutveckling och arrangemanget har som målsättning att skapa långsiktiga mervärden för hela Malmö. Hela skatevärlden samlas i Malmö och stadens arbete med skateboard ses som ett föredöme.


– Malmö är världens mest progressiva stad när det kommer till att integrera skateboard med stadslivet och en självklar värd och partner för den här typen av samtal, säger Stuart MacLure från Pushing Boarders.

Till 2018 års Skate Malmö Street designade arkitekten och skateproffset Alexis Sablone en skateanpassad installation på Värnhemstorget, The Lady in the Square, som har omtalats i flera tidningar, däribland New York Times och I-D Magazine.