Malmö bjuder upp till dans och historisk rundvandring

Ända sedan 1930-talet har Malmö Folkets Park varit en självklar mötesplats för dans. Nu är de efterlängtade dansbandskvällarna tillbaka på Brändan. Men hur fick Brändan sitt namn? Ta en historisk rundvandring med den förre parkchefen Sverker Haraldsson och få reda på allt om Folkets Park och dess historia.


Malmö Folkets Park har varit en mötesplats för malmöborna sedan 1891 då den grundades. Foto: Malmö museer

Malmö Folkets Park är världens äldsta folkrörelseskapade folkpark och här har Malmöborna roat sig i över 125 år. Parkens historia är kantad med dans, musik och familjeaktiviteter. Men vilka var det egentligen som var här, var låg björngrottan och vad kan parkens olika byggnader berätta för oss? Sverker Haraldsson, Folkets Parks tidigare parkchef och författare till boken ”Malmö Folkets Park”, ger i maj och juni gratis rundvandring genom parkens långa och vindlande historia.


– Följ med mig på en turné i parken till platserna där ABBA fick smita från scenen, Muhammad Ali fajtades, och där björnarna var mest nöjda efter Sinatras spelning, säger Sverker Haraldsson.

Under maj och juni återkommer också dansbandskvällarna på Brändan i Folkets Park.


– Kvällarna med Dans på Brändan är evigt populära med ett starkt danscommunity som kommer till Folkets Park. När danskvällarna hade ett kort uppehåll var det många som hörde av sig och önskade att det skulle komma tillbaka. Det har vi lyssnat på och nu är vi redo för mer dans i Folkets Park, säger Kim Persson, produktionsledare Folkets Park.