Se upp med luriga vårisar

Uppdaterat: 31 mars 2020

Skridskoåkning på naturis är ett fantastiskt sätt att röra på sig. Men vårens isar kräver särskild uppmärksamhet då solen står högt och värmer isen på djupet. En is som är hård och stabil på morgonen efter en kall natt, kan frampå dagen värmas upp och snabbt förvandlas till en sörja som inte bär och risken för olyckor är stor.


#issäkerhet #långfärdsskridskor #naturis #skridskoåkning
På våren gäller andra förutsättningar för skridskoåkning på naturis då solen kan göra även tjocka isar farliga. Foto: Lidingo (CC BY-SA 3.0)

På våren gäller inte de vanliga tumreglerna om hur tjock isen bör vara för att vara säker. En värmepåverkad våris kan vara hur tjock som helst utan att för den skull vara bärig. Att gå igenom på en sådan is gör det mycket svårt att ta sig upp utan hjälp. Isdubbar gör ingen nytta eftersom det inte går att få fäste i sörjan.

Tidiga morgnar, efter kalla nätter, är säkrast men isen förlorar i bärighet allteftersom solen stiger. Rätt kunskap, sällskap och utrustning är viktigare än någonsin på vårisar. Man måste kunna läsa av skiftningar i isen, hela tiden prova dess bärighet med en ispik eller annat redskap och går man igenom är det viktigt att det finns sällskap som kan hjälpa till med en räddningslina. Flythjälp i form av flytoverall, flytväst eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte är nödvändigt att ha med samt en vattenskyddad mobiltelefon.


Issäkerhetsrådet vill verka för tryggare vistelser på isar genom information som syftar till ökad iskunskap hos allmänheten. Rådet består av Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation(SNOFED), Friluftsfrämjandet, Svenska Sjöräddningssällskapet(SSRS), Skridskonätet, Sportfiskarna, Örnsköldsviks kommun och Stockholm Stad. Tillsammans driver de informationssidan issäkerhet.se.