Lunds elskåp berättar historier från förr

I sommar erbjuder Lunds kommun en historisk stadsvandring via QR-koder på elskåp. De som går turen kan höra guiden och historieberättaren Jacques Schultze berätta nervkittlande hemligheter från förr.


#hemester #lundshistoria #historiskvandring #lund
Till de historiska bilderna på elskåpen i Lund finns QR-koder som länkar till berättelser om den specifika platsen. Här ses Mårtenstorget omkring år 1917. Foto: Universitetsbiblioteket, Lunds universitet

Fem elskåp i centrala Lund har dekorerats med bilder som ackompanjerar de berättelser från Lunds förflutna som guiden och historieberättaren Jacques Schultze berättar. Varje elskåp och historia har en speciell koppling till platsen och en specifik tid i Lunds historia.

Satsningen görs av Lunds kommun i samarbete med energibolaget Kraftringen.


– Egentligen är det tre olika idéer som vi kombinerat till en: dels ville vi göra våra elskåp mer attraktiva och låta dem tillföra stadsbilden något, dels tillsammans med kommunen kunna erbjuda något roligt för alla som hemestrar den här speciella sommaren. Dels har vi samarbetat med Jacques, som är en fantastisk historieberättare, säger Sezgin Kadir, vd på Kraftringen.


De fem historieberättande elskåpen finns på följande platser:

  • Botulfsgatan 5B – Från kyrklig mark till busstorg.

  • Elverket, Lilla Gråbrödersgatan 3B – Danska biskopar och imponerande elverk.

  • Grand Hotel, hörnet Klostergatan/Bantorget – Matabonnemang på Grand för 60 kr/månaden.

  • Kungsgatan 4 – Att fäktas ingick i den akademiska grundutbildningen.

  • Saluhallen – Där döden kunde vara bosatt i fläskkotletterna.


Kampanjen med elskåpen pågår under sommaren och för dem som inte kan bege sig till Lund finns det filmer att se på Kraftringens webbplats.