Loppet som skapar bättre stämning på skolan

Vad gör en gymnasieskola som består av två enheter och vill öka sammanhållningen? Jo, arrangerar ett motionslopp där även lärarna engagerar sig med glada upptåg längs spåret. Så föddes idén till Gå, jogga, ös på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge, söder om Stockholm.


Gå, jogga, ös är ett motionslopp på 5 km som får eleverna på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge, söder om Stockholm, att känna ökad sammanhållning och inspirera till rörelse. Mottot: Ta dig runt! Foto: Robert Wallstén/Tilde Backlund, Fredrika Bremer-gymnasiet

2 200 elever och 240 lärare gör Fredrika Bremer-gymnasiet till en av landets största gymnasieskolor. Huvudbyggnaden är från 1960-talet. Den har fått sällskap av en ny del sedan två år tillbaka. Där huserar eleverna i de yrkesförberedande programmen. Det finns alltså en fysisk uppdelning mellan teoretiska och praktiska program – en uppdelning som ibland även blir mental, det vill säga skapar barriärer och avstånd.


Önskemål har framkommit från eleverna att göra något för att öka sammanhållningen. Då kläckte Robert Wallstén, idrottslärare och tränare på orienteringsakademin, idén om ett motionslopp med obligatorisk närvaro: Gå, jogga, ös.

Första året 2018 blev en succé. Inte minst att lärarna klädde ut sig till olika upptåg, såsom en uggla, och placerade sig längs spåret – de som inte deltog i loppet förstås. Även en del elever har klätt ut sig i bland annat färgglada hattar. Det påminner lite om Color Run. Även drycken längs banan är färgglad i form av hemmagjorda smoothieshots.


När Fritid & Park hälsar på under årets upplaga är det friska vindar som nästan sveper bort tältet där Susanna Almström och Emelie Johansson från Fredagsfys Sverige, ett av Riksförbundet Hälsofrämjandets viktigaste projekt, bjuder på lingon- och rödbetsshots före start – och Emelie sköter uppvärmningen.


Susanna Almström (t v) och kollegan Emelie Johansson (t h) från Riksförbundet Hälsofrämjandets projekt Fredagsfys Sverige var på plats för att dela ut lingon- och rödbetsshots och därmed öppna ögonen för smarta ersättningar till sockerrika drycker och livsmedel. Foto: Idrottens Kraft och Robert Wallstén/Tilde Backlund, Fredrika Bremer-gymnasiet

Fredagsfys Sverige vill inspirera unga att äta rätt och röra på sig. Målgruppen är barn och ungdomar ute i skolor och förskolor i främst södra Stockholm. Susanna och Emelie visar hur mycket tillsatt socker olika livsmedel innehåller, samt alternativ till dessa. Tack vare extramedel från Postkodstiftelsen 2019–2020 kan Fredagsfys-gänget börja erövra övriga Sveriges skolor och ”göra om Generation Fredagsmys till Generation Fredagsfys – utan att tulla på myset”.


Fredrika Bremer-gymnasiet tar hälsa och rörelse på allvar och strävar efter att vara en Sockersmart skola. Det innebär att skolan försöker servera endast mat utan tillsatt socker – både i matsalarna och de två kafeteriorna. Nästa steg är att införa sockersmarta möten och att bli diplomerad som Sockersmart skola.


– Fredrika Bremer-gymnasiet har en grym ledning, bra idrottslärare och en engagerad personal i övrigt. Eleverna gillar det nya utbudet i kafeteriorna med bland annat smoothies samt naturell yoghurtdrinkar med bär och russin. Försäljningen har snarare ökat än minskat enligt personalen, berättar Susanna Almström.

Sammanhållningen och stämningen på skolan har blivit bättre det senaste året. Det tillskriver Tommy Olsson, en av idrottslärarna, bland annat motionsloppet Gå, jogga, ös.


– Det är ett perfekt sätt att börja prata med och lära känna nya kompisar under loppet.


Skolan har planer på att utöka Gå, jogga, ös till nästa år.


– Vi siktar på att bjuda in även politiker och tjänstemän i Haninge kommun att delta i loppet. Kommunhuset ligger bara en och en halv kilometer från skolan. Nästa steg efter det är att försöka göra ett stadslopp av det med glada upptåg längs spåret, och locka även invånarna i Haninge att röra på sig mer, säger Tommy Olsson.

Se filmen om Gå, jogga, ös här.


Text: Thomas Björn