Ljusterapi i tunneln

Tunneln under Nacka station är inte någon trevlig plats och under de närmaste åren kommer den dessutom omges av byggarbeten i ett framväxande Nacka stad. Genom en konstinstallation med belysning förvandlas tunneln nu till en oas av ljus istället.


Ljusinstallationen Whiteout förvandlar den trista gångtunneln i Nacka till en oas av ljus. Foto: Nacka kommun

– Eftersom så många människor dagligen passerar genom tunneln så ville vi att utsmyckningen skulle upplevas bäst i den rörelsen. Gestaltningen är anpassad för att göra det till en upplevelse att närma sig och gå igenom tunneln, säger Inka Lindergård, som tillsammans Niclas Lindergård är kreatör bakom installationen med namnet White Out. 


Installationen ingår i projektet ”Konsten att skapa stad” där Nacka kommun arbetar med medskapande, konst och kultur som verktyg för innovationskraft och hållbarhet i utvecklingen av Nacka. En viktig del av uppdraget är att skapa nya attraktiva miljöer där och när det byggs.

Tunneln vid Nacka station är omgärdad av stora förändringar i miljön. Här byggs nya bostäder och affärslokaler. Ett stenkast bort kommer en av Nackas tre tunnelbanestationer att ligga och den närliggande Saltsjöbanan höjs upp på en bro.


– Trista och mörka tunnlar är enligt undersökningar det människor gillar minst i staden. Installationen White Out vänder 180 grader på tunnelns uttryck, och jag hoppas den kan ge våra medborgare och besökare en spännande och vacker paus i vardagens stress. En passage genom tunneln ger energi, nästan som ljusterapi, och ljuset gör också att det känns tryggare vid mörka perioder, säger Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka kommun och ledare för ”Konsten att skapa stad”.