Ljuskonst för tryggare stadsmiljö

En 75 meter lång ljustunnel har invigts nära Frölunda torg i Göteborg. Ljuset är skapat av ljusdesigners från White arkitekter i nära samarbete med konstnären Patrik Bengtsson.Utsmyckningen i den upprustade gångtunneln, ”Tidstunneln”, består av sju teckningar av konstnären Patrik Bengtsson som förstorats och laserskurits. En detalj i varje bild är upplyst av en ljuslåda, och tillsammans skapar bilderna en berättelse.

– Ljus i samverkan med konsten förstärker det konstnärliga uttrycket. Ljuset är föränderligt liksom upplevelsen av tid, vilket ska väcka nyfikenhet och få passerande att stanna till och ta sig tid att uppleva konsten, säger Whites ljusdesigners Marcus Anderson och Mikaela Åström Forsgren, som tagit fram gestaltningen av ljuskonceptet.


Utanför tunneln har konststråket förlängts med en ljusinstallation i form av en projektion på bergväggen. Ljuset förbättrar syn- och orienterbarheten längs gångstråken.

Upprustningen av gångtunneln är en del av projektet Ljuskonst, ett samarbete mellan Trygg, vacker stad, Göteborg Konst, SDF Askim-Frölunda-Högsbo och SDF Västra Göteborg.


– Arbetet med tunnlarna visar på ett effektivt sätt hur medborgarinvolvering, ljus och konst kan bidra till att det offentliga rummet blir mer inbjudande att vistas i för alla, säger Christina Vildinge, White arkitekter.