​Linnémarschen satsar på trail run

Den 25–26 april 2020 genomförs den 44:e upplagan av Linnémarschen, Sveriges största vandringsevent, i trakterna kring Borås och Hestra. Samtidigt utökas eventet med Linné Trail Run – två traillöpningsbanor på 9 respektive 21 km.


#linnemarschen #linnetrailrun
4 000 vandrare deltar i Linnémarschen varje år. Nästa år får de sällskap i skogarna av traillöpare, dock på olika banor. Foto: Borås TME

Linnémarschen är Sveriges största vandringsevent med omkring 4 000 starter årligen. Eventet har utvecklats under flera år med ökad variation på bansträckningar och längd. Flera av vandringsbanorna är även populära bland löpare och därför satsar man nu mot den starkt ökande målgruppen traillöpare. Linné Trail Run genomförs på stigar och skogsvägar i den mäktiga vildmarken kring Hestrastugan och Rya Åsars naturreservat.


– Kuperingen i detta område är påtaglig, vilket även karaktäriserar banorna. Banorna är utmanande men kommer vara löpbara, både uppför och utför. Vi erbjuder två olika banor, 21 km resp 9 km där det finns dam- och herrklass på båda banorna. Start och mål sker inne på Borås Arena, precis som för vandringssträckorna, vilket skapar en häftig inramning, säger Jan Hilding, Hestra IF.

Med Linné Trail Run får evenemanget ett tredje ben med en ny målgrupp. Linnémarschen och BT Familjeäventyr, som är en skogsvandring för hela familjen med ett antal äventyrsstationer, lockar redan stora mängder vandrare, både lokalt och internationellt.


– Traillöpning har vuxit explosionsartat de senaste åren och nu hoppas vi nå en ny grupp, löpare som vill få sin utmaning genom att springa på tid, säger Henrik Björnander, Borås TME.


Arrangemangets inramning kommer att vara naturnära för att matcha den natur som löparna får uppleva.


– Förvänta dig inte discodunk ute bland vitsippsängarna, men kanske några vackra vårvisor på platser där inte fågelsången är påtaglig, säger Jan Hilding.