Lights in Alingsås finalist i prestigefylld ljusdesigntävling

Ljusfestivalen Lights in Alingsås är en av fem finalister i tävlingen (d)arc awards, kategori Event, som arrangeras av den internationella tidskriften arc magazine, en av världens mest lästa ljusdesignpublikationer. Den 5 december annonseras vinnarna.


#lightsinalingsas #alingsas #ljusfestival
Parkvägen upp mot Nolhaga slott var en av de platser som ingick i årets upplaga av Lights in Alingsås. Foto: Patrik Gunnar Helin

Varje oktober sedan år 2000 kommer världsledande ljusdesigners till Alingsås för att ljussätta centrala delar av staden. Kalla och anonyma fasader blir till varma och färgsprakande platser, sjöar kan bli futuristiska landningsbanor och i dessa oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden.


Under evenemanget råder det full aktivitet i Alingsås och under de senaste åren har Lights in Alingsås resulterat i över 70 000 besök under oktober. Sedan 2018 drivs Lights in Alingsås av Alingsås energi. Årets upplaga av Lights in Alingsås var den tjugonde i ordningen och det firades stort.

I ljustävlingen (d)arc awards tävlas det varje år i kategorierna Structure (struktur), Places (plats), Spaces (rum), Art (Konst), Event (evenemang) och Kit (arkitektonisk inom -och utomhusbelysning). Endast etablerade ljusdesigners och ljuskonstnärer får rösta på bidragen och man får inte rösta på sitt eget eller sitt företags bidrag.


Kategorin Event innefattar ett tillfälligt evenemang eller tillfällig samling av installationer där det huvudsakliga uttrycksmedlet är ljus, till exempel ljusfestivaler, workshops eller andra ljusdesignevenemang. Bland de tolv bidragen i kategorin är Lights in Alingsås placerat i topp 5.


– Vi är väldigt stolta att vi har tagit oss vidare till en av finalplatserna. Det visar på hur stort Lights in Alingsås är i branschen och att det har spridit sig i världen under de 20 år som evenemanget har arrangerats, säger Margaretha Stenmark, ljusdesigner på Alingsås Energi.

Vinnarna i varje kategori utses den 5 december 2019. Se samtliga bidrag i tävlingen här