Lidingöloppet slopar förtryckta nummerlappar

TCS Lidingöloppet inför en rad förändringar som syftar till att göra arrangemanget ännu bättre i hållbarhetsperspektiv. Nummerlappen skrivs ut på plats när löparen ska hämta den, och en app ersätter tryckt material som startbevis, kartor och besöksguider.


Till helgen är det dags för Lidingöloppet igen, denna gång i en mer hållbar version. Foto: Peter Holgersson AB

– På det här sättet sparar vi in minst 100 000 exemplar av olika trycksaker. I ett lopp av den här storleken är det alltid cirka tio procent av deltagarna som inte kommer till start. Nu behöver inte deras nummerlappar tryckas och inga kuvert används överhuvudtaget taget, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Lidingöloppet.

All information till deltagarna går ut antingen på mejl eller finns i appen TCS Lidingöloppet.


– Genom att använda digital information är det cirka 40 000 startbevis, 17 000 besöksguider och 40 000 kartor som inte behöver tryckas och transporteras i år. Det ska bli spännande att se hur detta tas emot, säger Tomas Hoszek.


För att minska biltrafiken ute på Lidingö under Lidingöloppshelgen, införs en parkeringsavgift på 60 kr per dygn varav hälften skänks till Cancerfonden.


– Det är ett sätt för oss att uppmuntra besökare att ta gratisbussarna från Ropsten till Lidingövallen och låta bilen stå, säger Tomas Hoszek.

TCS Lidingöloppet ansöker varje år om Håll Sverige Rent-certifiering.


– Det ställer krav på att vi arbetar aktivt med mat, transporter och nedskräpning. Maten i serveringarna är klimatberäknad för att kunden ska kunna se hur rätten påverkar klimatet, vi erbjuder också vegetarisk mat. Löparna är generellt väldigt duktiga på att inte skräpa ner och vi har många funktionärer längs banan och på arenan med uppgift att hålla rent, säger Tomas Hoszek.