Laxfiskepremiär i snöfall

I lördags var det dags för ett av södra Sveriges säkraste vårtecken, laxfiskepremiären i Mörrumsån. Tusentals människor och 250 entusiastiska sportfiskare besökte premiären, som i år firar 78 år.Premiären inleddes klockan 9 med ett traditionsenligt kanonskottet från en minikanon. Sportfiskarna stod då uppradade längs en 15 kilometer lång sträcka och trots tuffa förhållanden med kallt vatten och tidvis snöfall landades en del fisk. John Christensen var mycket nöjd med sin fina havsöring på ungefär 65 centimeter.


Det storvuxna, vilda beståndet av laxfiskar gör fisket vid Mörrum unikt. Det är ett av världens mest välskötta fiskeområden med bra service i form av infrastruktur, service och information. Mörrum är i dag ett av Blekings främsta turistmål. Traditionen att fiska lax i Mörrumsån har anor ända tillbaka till 1200-talet.

Sveaskog äger och driver Kronolaxfisket som är ett kunskapscentrum för både fiske och fiskevård. Här bedrivs forskning tillsammans med landets ledande universitet och högskolor.


– Förutom sportfiskeupplevelsen har vi även arbetat hårt med att säkra laxfiskebeståndet och har under de senaste åren genomfört ett flertal åtgärder, till exempel anläggandet av lekbäddar och återställningsarbeten säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Sveaskogs anläggning Mörrums Kronolaxfiske.

I Mörrumsån har världens största öring dragits upp år 1993 – den vägde 18,36 kilo. Dessutom har flera laxar som vägde över 25 kilo dragits upp genom åren.