Landslaget hyllar kvinnor som skapar historia

Idag, på internationella kvinnodagen, presenteras fotbollslandslagets nya VM-tröja. Tröjan hyllar 48 kvinnor som skapar och skapat historia och har valts ut av landslagsspelarna. Några av namnen är Alicia Vikander, Pia Sundhage, Caroline Farberger, Mouna Esmaelizadeh och Selma Lagerlöf.


Landslagsspelarna Stina Blackstenius, Julia Zigiotti Olme och Olivia Schough i de nya tröjorna som hyllar kvinnor som, precis som de själva, skapar och har skapat historia. Foto: Adidas

Damfotbollslandslaget är Sveriges genom tiderna mest framgångsrika seniorlandslag inom fotboll och vill nu hylla kvinnor som inspirerat dem och andra att skapa historia.

Med avstamp i den historia som laget skrivit och spelarnas roll som förebilder för kommande generationer får matchtröjan inför sommarens mästerskap i Frankrike unika inslag med tröjans siffror fyllda med kollage av de kvinnliga förebilderna och landslagsspelarna. 


Siffrorna 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 9 fylls av dessa bilder medan siffran 8 har lämnats tom. Via spelarnas Instagram-konton och @Swewnt uppmuntras fans att nominera andra kvinnor som de vill se pryda siffran under hashtaggen #ViSkaparHistoria. Nomineringar kan göras till och med 11 mars. Baserat på nomineringarna gör spelarna ett slutgiltigt urval som presenteras i samband med träningsmatchen Sverige-Tyskland 6 april på Friends Arena. Matchen blir också det första tillfället laget spelar i den nya tröjan.


Idén bakom designen togs fram i höstas i samverkan med Svenska fotbollförbundets officiella tröjleverantör Adidas och landslagsspelarna. Inspirationen är hämtad från de tröjor som herrlandslaget bar 1994 men har fått en uppdaterad och futuristiskt variant av de klassiska blåa ränderna.


– Det är en ära att få vara med och bygga vidare på den framgång som många fantastiska spelare innan mig har banat väg för. Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, både på och utanför planen. Så med den plattformen som landslaget är vill vi med vår idé och de personer som syns på tröjan hylla det gångna, värna det nuvarande och inspirera det framtida, säger Elin Rubensson, spelare i landslaget.

Siffrorna på de nya tröjorna är fyllda med ansikten på de kvinnor som landslaget valt ut. Foto: Adidas

De 48 kvinnor som nu finns med på tröjorna är: Alicia Vikander, Amie Bramme Sey, Anna Serner, Annika Sörenstam, Arvida Byström, Bianca Kronlöf, Bianca Salming, Caroline Farberger, Caroline Jönsson, Cecilia Safaee, Drottning Kristina, Emma Green, Eva Dahlgren, Evin Ahmad, Fanna Ndow Norrby, Frida Hansdotter, Gina Dirawi, Hanna Ljungberg, Hanna Marklund, Ida Östensson, Kakan Hermansson, Katarina Wennstam, Kerstin Hessius, Kicki Bengtsson, Linnéa Claeson, Margit Nordin, Marika Domanski Lyfors, Mia Skäringer, Michelle Coleman, Mouna Esmaeilzadeh, Nina Rung, Nour El Refai, Pia Sundhage, Renata Chlumska, Renée Voltaire, Rodja Sekersöz, Sabina Ddumba, Sara Damber, Selma Lagerlöf, Siduri Poli, Silvana Imam, Stina Wolter, Suad Ali, Therese Lindgren, Therese Sjögran, Tove Lo, Tove Styrke, Victoria Sandell.