Lättare att både elitsatsa och studera

Nu går startskottet - från och med hösten 2018 är Högskolan Väst ett Elitidrottsvänligt lärosäte. -Det handlar om att hjälpa studenter i sin elitidrottssatsning och samtidigt kunna förbereda sig för en smidig övergång till en civil karriär, säger Liselott Lycke, kvalitetschef vid Högskolan Väst och koordinator för Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL).


Högskolan Väst är ett elitidrottsvänligt lärosäte som kan hjälpa alla som vill satsa på sin idrott med anpassade studier. Foto: Högskolan Väst

Riksidrottsstyrelsen ligger bakom satsningen att göra fler lärosäten elitidrottsvänliga för att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Det handlar om att erbjuda en god miljö för elitidrott och studier genom hjälp med individuellt anpassade studier. Arbetet sker i samarbete med Riksidrottsförbundet (RF) och Specialidrottsförbunden (SF).


– Ambitionen är att så många lärosäten som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga och därigenom bidra till att kombinationen elitidrott och studier möjliggörs för aktiva oavsett vad och var de vill studera, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.

Högksolan Väst har redan tidigare genom åren hjälpt studenter på elitnivå, framför allt inom fotboll, bandy och längdskidor, att anpassa sina studier.


– Genom att vi nu är ett elitidrottsvänligt lärosäte så kan studenterna, som i sin idrottssatsning tävlar för Sverige, också ansöka om ett extra bidrag från Riksidrottsförbundet för sin elitsatsning, berättar Liselott Lycke, kvalitetschef vid Högskolan Väst och koordinator för Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL).


Annpassningen av studierna kan se ut på lite olika sätt berättar Liselott Lycke:


– Om det behövs, lägger programansvarig eller studie- och karriärvägledaren och studenten upp en individuell studieplan tillsammans. Det kan handla om att eventuell praktik delas upp i kortare perioder eller möjlighet att kunna följa seminarier via videolänk under utlandsläger. För vissa räcker det att vi anpassar de examinerande momenten för att göra det möjligt för studenten att delta på exempelvis träningsläger och tävlingar.

Studieanpassningen gäller alla idrotter, men för att räknas som elitidrottare måste man uppfylla Riksidrottsförbundets krav, vilket innebär: ”En EVL-student är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga.”