Lär av och om naturen på lovet

För första gången arrangerar Slottsskogen i Göteborg aktiviteter för barn under höstlovet. Temat är skogen, djur och natur. Alla programpunkter hålls utomhus oavsett väder.


Slottsskogen är en 137 hektar stor park som ligger centralt i Göteborg. Foto: Lo Birgersson

Flera stora aktörer med fokus på natur och skog medverkar i programmet för veckan. Barnen kan bland annat lära sig hur de hittar i skogen med Civilförsvarsförbundet, de kan grilla med Göta Lejons scoutkår eller gå ut och ”natursnoka” med Naturskyddsföreningen.


Syftet med den nya satsningen är att locka fram ett intresse för att vara ute i naturen i alla väder året om och att erbjuda kostnadsfria höstlovsaktiviteter för alla barn. Förhoppningen är samtidigt att öka kunskapen och medvetandet kring djur och natur.

För många är Slottsskogen synonymt med välklippta gräsmattor och asfalterade gångstråk. Men faktum är att den största delen av parken består av vanlig naturskog med ett rikt naturliv, samtidigt som Slottsskogen ligger centralt och är lätt att ta sig till med kollektivtrafik.


– Att varva ner, koppla av och göra besök i naturen är viktigt för oss. Men trots att vi vet det, är det många gånger svårt att ta sig ut när så mycket annat lockar och konkurrerar. Genom höstlovsaktiviteterna bjuder vi ut barn och familjer till naturupplevelser i Slottsskogen, berättar evenemangsledare Johanna Reteike.

Aktiviteterna pågår hela höstlovsveckan och är gratis.


– Det känns viktigt att vi i Slottsskogen kan locka barn och ungdomar ut i naturen och samtidigt erbjuda kostnadsfria höstlovsaktiviteter för alla familjer som är hemma på höstlovet, säger Per Åberg, enhetschef för Slottsskogen.