Kyla kan halvera Nattvasan

Fredag kväll går startskottet för Nattvasan. 3 000 skidåkare i 1 500 tvåmannalag beger sig då iväg på en utmaning utöver det vanliga och ett äventyr som många av deltagarna från förra året beskrev som en i det närmaste magisk upplevelse.Vasaloppets vintervecka 2018 har hittills präglats av en fantastiskt fin vinter med mycket snö och kyla. Deltagarna har vittnat om en vacker men kall resa i fäders spår och den kalla vädertypen håller i sig.


– Vi har hela tiden deltagarnas bästa i fokus och säkerheten har största prioritet. Nu följer vi vädrets utveckling noggrant och har experter på plats. Blir det för kallt under natten till lördag kan det finnas hälsorisker för deltagarna och det gör att vi kan tvingas ta ett sent beslut om Nattvasan ska genomföras eller inte, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

I nuläget är beslutet att loppet kommer att genomföras men det är inte klart om det blir hela eller halva sträckan. Den nuvarande prognosen säger att temperaturen för Nattvasan kommer att hålla sig kring 15–20 minusgrader. Lokalt kan temperaturen dock både gå upp och ner. Om prognosen håller i sig kommer hela Nattvasan på 90 kilometer att kunna genomföras men med extra säkerhetsåtgärder.

– Vi kommer till exempel att se till att det finns möjlighet att komma in och värma sig och få i sig varm dryck på alla våra sju traditionella kontroller och vi kommer även att ta in extra sjukvårdspersonal, säger Tommy Höglund.


Om en senare väderprognos visar att temperaturen sjunker ytterligare kommer Nattvasans start att flyttas till Oxberg och loppet genomföras på halva sträckan, 45 km istället för 90 km. Ett slutgiltigt besked kommer att fattas senast fredag förmiddag.

– I och med en halvering av loppet kommer deltagarna i så fall spendera mindre tid ute i spåret och därmed utsätta sig för mindre risker. I och med att starten går i Oxberg kommer vi också bort från de öppna myrarna och de kalla partierna i spåret som startplatsen i Sälen, Tennäng (mellan Mångsbodarna och Risberg) som är känt som ett riktigt köldhål, och även den långa utförskörningen direkt efter Evertsberg, säger Tommy Höglund.


I Nattvasan ställs deltagarna inför annorlunda krav i förhållande till de andra loppen. De måste ha med sig en ryggsäck med extra kläder, första förband, något att äta, extra batterier till pannlampan samt dryckesbehållare för den vätska som kan fyllas på längs spåret.


– Vi som arrangör har ett stort ansvar. Samtidigt är det väldigt viktigt att varje deltagare ser till sig själv och sin lagkamrats förutsättningar utifrån både fysik och erfarenhet och därifrån fattar beslut om man vill köra loppet eller inte. Det gäller att vara beredd på alla tänkbara situationer. Förutom mörkret, som är ett hinder i sig, kan tröttheten smyga sig på kombinerat med kyla, skavsår och brist på energi, säger Tommy Höglund.

2017 arrangerades Nattvasan för första gången och då gav sig 779 lag ut i mörkret på färden ner mot Mora. Under natten fick 74 lag bryta, de flesta på grund av energibrist efter tidsomställningen till natt samt att några lag var ojämna och den ena fick kämpa hårt för att hålla den andres takt.


Nattvasan körs i fri stil vilket innebär att det är tillåtet att välja klassisk skidåkning eller skejt. För att få en giltig sluttid måste båda deltagarna hålla ihop och genomföra loppet. Vid målgång får det inte skilja mer än 20 sekunder mellan åkarna.