Kvarnbadet öppnar för sommaren – men med anpassningar

Med anpassningar som begränsat antal besökare och tillfälliga omklädningsrum utomhus kommer Kvarnbadet i Vallentuna att öppna för morgonsim 25 maj och för all typ av badande 5 juni. Då många kommer att semestra på hemmaplan i sommar vill kommunen kunna erbjuda aktiviteter som ger möjlighet till rekreation.


#kvarnbadet #vallentuna #utebad #utomhusbassäng #hemester
Med anpassningar och hjälp från besökarna kan det bli bad hela sommaren på Kvarnbadet i Vallentuna. Foto: iStockphoto

För att kunna öppna Kvarnbadet har kommunen genomfört vissa anpassningar men behöver även hjälp av Kvarnbadets besökare för att det ska fungera.


– I dessa tider är idrott och motion utomhus en möjlighet att träna säkert. För att vi ska kunna ha Kvarnbadet öppet i sommar gäller att följa de regler som gäller i samhället – håll avstånd och tvätta händerna. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Hjälps vi åt med detta är chansen större att Kvarnbadet kan hållas öppet de flesta dagarna i sommar. Simma lugnt, men säkert, säger Lars Carlsson (C), ordförande i fritidsnämnden.

Efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kommer max 500 personer att tillåtas samtidigt på Kvarnbadet. Polisens förbud mot att fler än 50 personer samlas omfattar inte denna typ av utomhusverksamheter. Restriktionen innebär att besökare inte alltid är garanterade att komma in på badet.


Även i en bassäng är det dock viktigt att hålla avstånd för att undvika direkt smitta mellan personer. Att smittas via badvattnet bedöms inte som trolig. Om begränsningarna om 500 personer eller att hålla avstånden inte respekteras av besökarna, kan Kvarnbadet behöva stänga för säsongen.


Omklädningsrum och inomhusduschar kommer att vara stängda, men toaletterna kommer att vara öppna. Tillfälliga utomhusomklädningsrum kommer att byggas och utomhusduscharna är öppna. Kommunen uppmanar besökarna att duscha och tvätta sig hemma före besök.

Det kommer att finnas skyltar som uppmanar till att hålla avstånd och tydliga markeringar på marken. Lekutrustning som bollar och badleksaker kommer inte att lånas ut på grund av risken för smitta. Det är tillåtet att ta med egna leksaker. Kanoter kommer fortsättningsvis att hyras ut.


Säsongskort kommer att säljas som vanligt men om badet behöver stängas tidigare under sommaren kan en återbetalning av köpta säsongskort bli aktuell. På grund av restriktionerna om max 500 personer samtidigt på badet är säsongskortsinnehavare inte garanterade tillträde.