Minikulturhus mjukstart inför Kulturhuset Bergsjöns invigning

Byggstarten av Kulturhuset Bergsjön i Göteborg har skjutits fram till maj på grund av att de förberedande markarbetena dragit ut på tiden. Men i väntan på kulturhusets invigning 2022 öppnar nu ett minikulturhus i Bergsjöns bibliotek.


#kulturhusetbergsjön #bergsjön #rymdtorget
Kulturhuset Bergsjön får en öppen och inbjudande fasad mot Rymdtorget där det blir sittplatser, grönska och utrymme för lek och spel. Bild: Sweco Architects

Kulturhuset Bergsjön blir cirka 2 500 kvadratmeter stort och tre våningar högt. I byggnaden kommer det finnas bibliotek, utställningsytor, musikstudio, black box och studierum för de som vill arbeta med lera, foto och textiler. Dessutom ska det finnas möjlighet till filmvisning och festlokal för upp till 150 människor. Kulturhuset är utformat av Sweco Architects.

Sedan en tid pågår de förberedande markarbetena på platsen där Kulturhuset Bergsjön ska ligga. Det handlar bland annat om ledningar för vatten och avlopp som måste flyttas för att frigöra ytan där kulturhuset ska stå. Arbetet, som utförs av trafikkontoret i Göteborgs Stad, har tagit lite längre tid än beräknat. Det innebär att själva byggstarten skjutits fram ett par månader till i maj.


– Vi har inte spikat datum för första spadtag än, men det känns jättebra att vi kan komma igång och bygga i maj. Vi är många inblandade aktörer i det här projektet och har ett gott samarbete med trafikkontoret, fastighetskontoret och verksamheten som ska fylla huset, säger Christian Motter från Higab som är fastighetsägare och byggherre med Veidekke som entreprenör.


Higab jobbar utifrån samma produktionstid som tidigare och räknar med att Kulturhuset Bergsjön ska stå klart för invigning i början av 2022. Även Katja Ahlsell, som är projektledare för kulturhuset och ansvarig för verksamheten, tar förseningen med ro.


– Här händer det saker hela tiden. Kulturen i Bergsjön står ju inte still i väntan på kulturhuset. Vi fortsätter med de stora evenemangen som Tellusfestivalen i september och Konstrundan i oktober och jobbar vidare i samverkan med Skolan mitt i byn, fastighetsägarna och föreningsliv, säger hon.


Dessutom flyttar ett minikulturhus in i Bergsjöns bibliotek. Tanken är att så smått sätta fart på den verksamhet som sedan ska fylla kulturhuset.

– Vad det blir sker tillsammans med de som bor här, vad de vill att kulturhuset ska fyllas med. Nu har vi möjlighet att mjukstarta med programverksamhet här på biblioteket, säger Katja Ahlsell, som hoppas på många besök till minikulturhuset.