Kristianstads arenaområde växer fram

14–15 april invigs Kristianstads fotbollsarena med en helg full av idrott. Lördagen rivstartas med två Skånederbyn i fotboll. På söndagen blir det öppet hus där besökarna får gå runt i anläggningen och testa den nya hybridgräsplanen.


Konstverket ”Look at You” av konstnärsgruppen Inges Idee från Berlin pryder den nya läktarbyggnaden.

Kristianstads fotbollsarena är den första färdiga etappen av Kristianstads arenaområde. Bygget har sitt ursprung i ett förslag som lokala föreningar lämnade in till kommunen 2013 om hur området runt Kristianstad Arena kunde fyllas med mer idrott. Förslaget bearbetades vidare och i oktober 2016 tog kommunen, föreningarna och entreprenören NCC det första spadtaget på platsen som då fick sitt namn – Kristianstads arenaområde.


Underlaget på den nya fotbollsarenan är så kallat hybridgräs, där naturgräs är förstärkt med konstgräs. Det innebär att naturgräsets spelkänsla kan kombineras med många speltimmar. Först ut på plan blir derbyt mellan Kristianstads DFF och Vittsjö och sedan är det dags för derbyt mellan Kristianstad FC och Lunds BK.

På söndagen blir det öppet hus där besökarna kan gå in i läktarbyggnadens omklädningsrum, shop och VIP-utrymmen. Det finns också chans att prova på olika idrotter på den nya hybridgräsplanen. Som grädde på moset kommer Yotube-stjärnorna SkillTwins och visar upp sina makalösa bolltricks! Därefter kan man uppleva amerikansk fotboll, när det nystartade damlaget Kristianstad Predators tar sig an Karlstad Crusaders.


– Utvecklingen av Kristianstads arenaområde betyder mycket för vår stad. Det gläder mig hur industriområdet som låg här tidigare nu har förvandlats till en plats där idrott och lek står i fokus, säger Pierre Månsson, kommunalråd.


Till sensommaren 2018 invigs resten av Kristianstads arenaområde, med en ny friidrottsplats och nya utomhusbanor för tennis och padel.

Projektet Kristianstads arenaområde bedrivs som ett så kallat partneringprojekt, där kommunen, föreningarna och NCC samverkar för att fylla området med så mycket idrott som möjligt för budgeten på 166 miljoner kronor.


– Föreningslivet är viktigt för Kristianstad. Föreningarna som lämnade förslaget 2013 har varit med hela vägen och jag hoppas att arenaområdet nu gör så att ännu fler ungdomar hittar till idrotten, säger Pierre Månsson.