Konstvägg blir Konstklubb

På Jönköpings stadsbibliotek finns en konstvägg som nu förvandlas till konstklubb. På Konstklubben samlas konstsamtal, workshops och utställningar på ett och samma ställe. Premiär för den första Konstklubben blir på lördag, den 9 februari.


Utanför entrén till Jönköpings stadsbibliotek finns ljusskulpturen ”Hundöra” av Per-Olof Ultvedt. Foto: Bengt Oberger (CC BY-SA 3.0)

Konstklubben kommer att bjuda på konstsamtal och workshops med fokus på den konstnärliga processen. Målet är att utbilda och inspirera redan konstintresserade och aktiva konstnärer men också nya konstkonsumenter.


– Tanken med konstklubben är att skapa ett rum för reflektion och samtal kring samtidskonstens processer, metoder och genomförande. Genom att skapa ett samtal kring konst vill vi vidga uppfattningen kring vem konst är till för och vad konst är, säger konstintendent Filip Zezovski Lind.

Konstklubben kommer att genomföras minst fyra gånger per år och på premiären berättar konstnärerna och lantbrukarna i konstkollektivet Kultivator om mötet mellan konst och lantbruk och om sin installation på konstväggen. Kultivator är en ekologisk gård och mötesplats på Öland för samtida bildkonst.


Samma dag som premiären av Konstklubben blir det också en workshop i konsten att gå vilse och skapa en ny relation till sin stad. Det blir lunchmusik, berättelser och samtal med konstnärer, biologer och ekologiska trädgårdsmästare.