Kombinerar VM-kval med prat om värdegrund

”Det finns ingenting som är omöjligt. Och tänk på att man kommer så mycket längre genom att vara en schyst människa”. Det sa Emil Jylhänlahti från Svenska fotbollförbundet när han under veckan föreläste för Alingsås högstadieelever på temat värdegrund.

Ruzhdi Krasniqi, Emil Jylhänlahti och Hozaifa Batal är överens om att fotboll och prat om värdegrund är viktigt. Foto: Alingsås kommun

Föreläsningen är en del av veckans VM-kval i futsal som hålls i Alingsås. Futsal är en slags inomhusfotboll, och under fyra dagar spelas sex kvalmatcher i Alingsås. I samband med detta har Svenska fotbollförbundet tillsammans med kommunen bjudit in sjuor, åttor och nior till samtal om värdegrund blandat med bolltrix och utdelning av gratisbiljetter till VM-kvalmatcherna. Totalt kommer runt 1 7000 elever att få ta del av föreläsningen.

Bolltrix är något som Emil Jylhänlahti är expert på. Hans bollkonster har tagit honom runt världen och han har trixat framför såväl den indonesiska kungafamiljen som shejken i Dubai. Under föreläsningen mixade han bollkonster med prat om allas lika värde.

– Det viktigt att inse att inget är omöjligt. För att bli mycket bra på något måste ni öva och träna. Allt går om ni bara bestämmer er för att klara det. Ni är den stora motorn i det här. Och tänk på att man kommer så mycket längre genom att vara en schyst människa, sa Emil Jylhänlahti.

Bland ungdomarna som lyssnade till honom i Östlyckeskolans sporthall fanns 16-åriga Hozaifa Batal.

– Föreläsningen var jättebra – budskapet att alla ska acceptera varandra, det är viktigt. Jag försöker vara en schyst kamrat och sprida kärlek och glädje.

15-åriga Ruzhdi Krasniqi var också nöjd med föreläsningen.

– Det är exakt så här som jag tänker. Jag försöker också följa mina drömmar om att bli fotbollsproffs. Jag tränar och tänker positivt, att jag ska klara det!