Kokpunkten – Sveriges hetaste vatten

B A D Kokpunkten är Sveriges första action­bad, förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i Västerås. Historien börjar förstås där.När Vattenfall 1915 tog Älvkarleby vattenkraftstation i bruk skulle den täcka elbehovet i området runtomkring. Men vattenförsörjningen i Dalälven var osäker och man behövde därför ett reservkraftverk – ett ångkraftverk – som skulle användas vid lågvattenperioder. Kraven var att det skulle finnas god tillgång till kylvatten, en hamn för bränsle­leveranser och att det skulle ligga väl skyddat inne i landet – det var ju krigstider. Valet­ föll på Västerås.


När ångkraftverket togs i drift 1917 försörjde det inte bara Västerås utan stora delar av Sverige med el. Från 1979 blev kraftverket ett beredskapsverk, och 1992 avvecklades all produktion. Byggnaden byggnadsminnesförklarades 1999 och några­ år senare, 2005, började de första tankarna på ett upplevelsebad ta form. I augusti 2014 öppnade actionbadet Kokpunkten med målet att locka 600 000 gäster­ varje år.


Det snart hundra år gamla ångkraftverket på 30 000 kvadratmeter vid Mälarstranden utgör en praktfull syn. När du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus.

Jätte­byggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar. Vi möts av en högmodern och fräsch anläggning. För att kunna erbjuda nya spännande upplevelser är Kokpunkten fullt med digital teknik som förändrar miljön i actionbadet. Några gånger om året görs insidan om digitalt.På söndagmornarna kan man starta dagen med yoga i relaxavdelningen. Passet börjar med en hälsoshot för extra energi. Övning­arna i den varma miljön ger kroppen en djupstretch som stärker muskler och leder. Efter passet kan du stanna kvar och slappna av i en varm källa, 34 grader, eller värma dig i något av de tre bastukoncepten.


I den stora poolen finns två jetstreams att simma mot, en aromapool, massage­strömmar och upplevelseduschar. Bland rutscharna märks Double Racer. Där tävlar vi sida vid sida. Gröna och röda lampor talar om vem som leder, men bara en sak räknas i slutändan. Först ner vinner. I Black River kan det vara riktigt mörkt. Ibland ser man knappt handen framför sig. Inside Out är närmare 140 meter lång med en fallhöjd på 12 meter. Då gäller det att hålla i sig. Boomerang är ”Badrenalinåket med stort B”. En hisnande snabb och rolig rutsch där man susar fram och tillbaka i en snabb rutsch. I Turbinens strömmar snurrar du runt vare sig du vill eller inte.


Biografen Aqua Cinema var häftig. Där kändes vibrationerna av ljudet både över och under vattenytan! Fantastisk bild i 340 grader.

Klätterväggen, The Wall, krävde både fingerstyrka och smidighet. Den är över tre meter hög och har två olika svårighetsgrader. Man landar mjukt i vatten och gejsrar.


Sjön suger heter det och det är dags att fylla på bränsle. Kokpunktens Green Room är en oas med mat, dryck och avslappning på åttonde våningen. Här är det helg hela veckan. På menyn står det söndagsbrunch hela veckan. På plan tre, mitt i badet, finns The Lagoon, som är en snabbmatsrestaurang. Level Six är den lugna oasen med fantastisk utsikt över Mälaren. Där erbjuds­ varma och kalla rätter. Charktallriken var en favorit. Mitt i badet, mellan upplevelsepoolen och barnområdet, hittar man Strandcaféet med bland annat varm korv och smörgåsar.


Kokpunktens Glassverk håller till på bryggan utanför entrén. Här serveras glass i alla former, mjukglass, kulglass, milkshake och glasskreationer man kan äta på promenaden längs vattnet. All glass är producerad i Sverige och Kravmärkt eller ekologisk.


I Relaxen kan du få ett ”tropiskt regn” som uppvärmning inför bastubadet, 38 grader varmt vatten. Sen är det dags för ångbastu och aromabad, 34 grader varmt vatten med både vattenfall och renande arom i luften. Efter bastun finns det två sätt att svalka­ sig. Dra i snöret till hinken och iskallt vatten­ (-8 grader. Brrr!) strömmar över dig. Det kallas för Isregnet.


Istappen kallas det för när man rubbar sig med is över hela kroppen (-18 grader), förutom ansiktet­. Kylan ger energi och iskristallerna är renande­ genom att de peelar huden.

I Barnlandet, ett område med action för de små, finns Nordens längsta barnrutsch. En rad andra plaskmöjligheter, fem lärstationer och vattensprutande svampar sysselsätter barnen i sällskapet länge. För föräldrarna finns en bubbelpool nära, därifrån är det lätt att hålla ögonen på småttingarna.


Vi konstaterade att badhuset varken präglades av den klordoft man förknippar med badhus eller den kyla mellan bassänger och omklädningsrum som ofta före­kommer. Det är varmt och behagligt. Väl på parkeringen igen konstaterar vi att den sammanlagda kostnaden för utflykten­, cirka­ 1 000 kronor, inklusive parkering, inträde och mat för dagen blev lite väl mycket­, men att det inte kostade mer än vad det smakade.

Hans Landström