Kastanjesjuka sprider sig i Helsingborg

Helsingborgs stad har genomfört en trädbesiktning som visar på att ett antal träd längs Viskängsstråket har drabbats av kastanjeblödarsjukan. Cirka 40 träd identifierades som smittade av kastanjeblödarsjukan och är i så dåligt skick att de behöver tas ned.


Ingreppet får stor inverkan på trädbeståndet i parken men strävan är att återplantera en stor del av träden redan under 2018.

– Hästkastanj är ett vackert karaktärsträd i Helsingborgs parker och vi är många som beundrat den vackra blomningen eller lekt med kastanjerna som små. Det finns nu en risk att kastanjeblödarsjukan tvingar oss att ta ned många träd och det kan gå fort. Vi har ett speciellt fokus på frågan och kommer att behöva kraftsamla för att plantera nya träd av olika arter under de närmsta åren, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare.

 

Kastanjeblödarsjukan orsakas av en bakterie och ger bland annat sprickor i barken och blödande sår på stammen som försvagar trädet. Tidigare har sjukdomen hittats hos träd i andra delar av Helsingborg och flera av dessa har fått tas ner av säkerhetsskäl.