Karlstad förvandlas över en natt

Natten till 6 juni kommer Karlstad att smyckas med tusentals blommor på broar, i blombollar, amplar med mera. För att göra plats för sommarblommorna skänks alla vårblommor bort.


Karlstad kommun ger bort 6 000 penséer och lika många tulpanlökar. Foto: Manfred Richter, Pixabay

Precis som tidigare år kommer Karlstads kommun att ge bort vårblommorna som har prytt parker, rabatter och urnor runt om i kommunen. Det rör sig om nära 6 000 penséer och nästan lika många tulpaner.


– Det känns väldigt bra att vi kan hitta nya hem åt penséer och tulpanlökar. Med rätt skötsel kan penséerna blomma länge i sommar men vi har tyvärr inte möjlighet att sköta om dem, säger Dagmar Nilsson, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

På nationaldagen kommer Karlstadsborna sedan att vakna upp till en blomstersmyckad stad. Ett 15-tal medarbetare kommer att hjälpas åt att placera ut totalt 23 000 blommor i 430 broräckeslådor, 47 blombollar, tolv kuber och sju amplar.


– Det brukar vara en kul kväll och vi håller på tills vi blir klara. Förhoppningsvis är allt på plats vid midnatt, säger Stina Hedeås, arbetsledare på kommunens parkenhet.


Årets tema för blommorna är ”Kärleken är röd i ett rosa skimmer”. Det innebär att kommunen har valt blommor som går i röda, rosa, vit och även svarta toner.


Vårblommorna kommer att finnas att hämta på Norra Fältet vid I2. Mer information finns på Karlstad kommuns Facebooksida.