Kalmars nya badhus blir samlingspunkt i ny stadsdel

Kalmar ska få ett nytt badhus – ett hållbart badhus i spännande form som kommer att bilda en knutpunkt i det nya området Snurrom och bli en ny destination i Kalmar.


Det nya badhuset i Surrom i Kalmar blir ett hållbart och vackert hus med flera olika aktiviteter för kalmarborna och samtidigt en ny destination för besökare.
Det nya badhuset i Surrom i Kalmar blir ett hållbart och vackert hus med flera olika aktiviteter för kalmarborna och samtidigt en ny destination för besökare. Bild: ÅWL Arkitekter

Kommunfullmäktige i Kalmar har beslutat att bygga det förslag på nytt badhus som ÅWL Arkitekter och Kunskapsporten tagit fram. Ett badhus med flera huskroppar och spännande vinklar.

Badhuset blir 15 000 kvadratmeter stort och rymmer en 50-metersbassäng, lekbad, vattenrutschbana, spa, café och gym samt en mängd andra funktioner. Badhuset kommer även att användas av Region Kalmar för bland annat rehabverksamhet.


För att de olika aktiviteterna inte ska inkräkta på varandra fördelas de i fem olika byggnadskroppar, vilket också bryter ner skalan på byggnaden och anpassar den till platsen. Materialen är enkla och robusta för att skapa en byggnad med lång livslängd.

– Badhusets gestaltning med sina varierande volymer i enkla och robusta material ger platsen stadsmässiga kvalitéer samtidigt som den är öppen och välkomnande. Vi vill skapa ett badhus för alla som blir en samlingspunkt i den nya stadsdelen Snurrom i Kalmar och lockar besökare från hela regionen, säger Malin Pappila, ansvarig arkitekt.


Badhuset har planerad byggstart under 2022 och kommer att byggas av PEAB.