Kajsa Vildängen får stipendium till Ulla Molins minne

2020 års stipendium till Ulla Molins minne går till trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Kajsa Vildängen, en äkta småländsk entreprenör som lockas av den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling.


#ullamolin #stipendiumtillullamolinsminne #kajsavildängen #movium #swedishgardens
Kajsa Vildängen, som bland annat arbetat med Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar, får årets stipendium till Ulla Molins minne. Foto: Tommy Durath

Det är park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens, i samarbete med Tankesmedjan Movium vid SLU och Höganäs kommun, som inrättat stipendiet för att hedra minnet av trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren Ulla Molin (1909–1997). Ulla Molin utvecklade och förnyade det gröna kulturarvet och fortsätter att vara en viktig inspiratör ännu idag. Ulla Molin var bosatt i Höganäs kommun från mitten av 1960-talet fram till sin död och hennes egen trädgård byggnadsminnesförklarades 2010.


I år är det trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Kajsa Vildängen som tilldelas stipendiet med följande motivering:


”Kajsa Vildängen är en äkta småländsk entreprenör med trädgården som redskap. Hon lockas av den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling. I farmors blomstrande trädgård föddes hennes stora intresse för det som spirar och gror. Hon har en passion för trädgårdsmästaryrket och hennes idérikedom har lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.”

Det är fjärde året stipendiet till Ulla Molins minne på 10 000 kronor delas ut. 2017 blev den legendariska formgivaren Signe Persson-Melin den första stipendiaten. 2018 års mottagare blev trädgårdsdesignern Heidi Palmgren och i fjol gick stipendiet till trädgårdsdesignern Rigmor Celander.


Läs mer om Kajsa Vildängen och hennes karriärvägar här.