Kajakuthyrning med självbetjäning sprids över landet

Nu lanseras Kayakomat, kajakuthyrning med självbetjäning, över hela landet. Boka på nätet, lås upp kajaken med en kod och du är redo att bege dig ut på en paddlingstur.


#kayakomat #kajakuthyrning
Kayakomat är en obemannad kajakuthyrning som efter en lyckad provperiod nu blir permanent. I dag finns den på ett tiotal platser runtom i Sverige och planen är att antalet ska växa till ett hundratal i ett första steg. Foto: Point 65 Sweden

Bakom Kayakomat står Point65 Kayak Centers som driver ett tjugotal bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige. Konceptet med obemannad uthyrning har testats under två år och försöket blir nu permanent. Planen är att i första steget placera ut ett hundratal Kayakomater. Varje station kommer att ha mellan 10 och 50 kajaker som sköts av uthyrare anslutna till Point 65. Det kommer också att kunna gå att hyra kajak på ett ställe för att lämna igen i en Kayakomat på ett annat.


– Man bokar enkelt sin kajak på nätet, låser upp med en kod man fått och i kajaken finns all utrustning man behöver. Efter äventyret ställer man bara tillbaka kajaken i en Kayakomat. Enklare kan det inte bli, säger Richard Öhman, grundare Point 65 Sweden.

De kajaker från Point 65 Sweden som finns i Kayakomaten är helt återvinningsbara, stabila och bekväma. Varje Point 65 kajak är delvis tillverkad av återvunna Point 65 kajaker. Kajakerna och tillbehören byts varje år för att hålla högsta standard, vara fräscha och välfungerande.


– Paddling har verkligen blivit det stora folknöjet. Såväl den rådande samhällssituationen, som lust att röra på sig och en ökande miljömedvetenhet, driver på intresset. Nu är det dags att ta nästa steg. Nu kommer paddlingsmöjligheter för många fler runt om i landet, säger Richard Öhman.