Jubileumsparken nominerad till Sienapriset

Jubileumsparken i Göteborg är en av fyra utemiljöer som nominerats till Sienapriset 2018. Sienapriset, som delas ut av Sveriges Arkitekter, prisar årets bästa landskapsarkitektur.


Jubileumsparken är en av fyra nominerade till det prestigefyllda Siena-priset. Foto: Älvstaden

Jubileumsparken är en del av Göteborgs satsning inför 400-årsjubiléet 2021. Parken utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling.


– Sienapriset är ett av de mest prestigefyllda arkitektpriserna som man kan bli nominerad till. Det är extra kul att just Jubileumsparken har nominerats eftersom den är ett speciellt samverkansprojekt inom Göteborgs Stad. Arkitekter, konstnärer och allmänhet bygger gemensamt platsen steg för steg, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling.


Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför 400-årsjubileet. En första etapp ska stå klar till 2021 men redan idag finns det bastu, sötvattenbassäng i anslutning till Göta Älv, liten saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, roller derby-bana, odlingslådor, testodlingar, café med mera. Prototyperna som byggts är test på hur parken kan se ut i framtiden, samtidigt som de utgör den park besökaren känner idag.

Jubileumsparken drivs genom en IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att drifta och utveckla en allmötesplats. Förra året hade parken i sin helhet över 80 000 besökare.


– Den här nomineringen betyder att vi har fått ännu en bekräftelse på att Jubileumsparken fortsätter att nå ut till både medborgare och tillresta. Processen att utveckla Jubileumsparken lägger lika stor vikt vid designen av miljön som att designa drift och utvecklingsprocessen, säger Jessica Segerlund.

Nomineringen till Sienapriset är en av flera prestigefyllda nomineringar och vinster som Jubileumsparken mottagit sedan 2014. Tidigare har parken vunnit Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2014 och nominerats till Kasper Sahlinpriset 2015. Dessutom vann utvecklandet av Frihamnen, där Jubileumsparken ingår, Planpriset 2016.


Övriga nominerade är Solhagaparken i Masmo, Huddinge, Hälleskogsbrännan i Västmanland samt Millennieskogen i Lindängelund, Malmö. Priset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 19 mars.