Jubileum sätter ljus i Alingsås

För att fira det tjugonde året av ljusfestivalen Lights in Alingsås och stadens 400-årsjubileum skänker Alingsås Energi staden en permanent ljusinstallation. Jubileumsinstallationen är ett samarbete med ljusdesignerna Kai Piippo och Torbjörn Eliasson som är initiativtagare till Lights in Alingsås.


Jubileumsinstallationen är ett led i Alingsås Energis arbete att förbättrar ljuskvaliteten i Alingsås. Foto: Patrik Gunnar Helin

Kai Piippo och Torbjörn Eliasson har återvänt till Alingsås flera gånger som workshopledare under Lights in Alingsås men detta är deras första gemensamma  ljusdesignprojekt. I projektet medverkade även Helena Aman Johansson och Seren Dincel från ÅF Lighting.


– Installationen ska hålla visuellt i många år och kunna förändras mer eller mindre, men även hålla i sitt grundutförande. Vår dröm är att framtida ljusdesigners ska kunna använda det vi gjort som en bra grund för egna kreationer. Det är lite av många ljusdesigners förhållningssätt. Man delar med sig till kollegor världen över, berättar Torbjörn Eliasson.

Inspirationen till installationen har varit den valda platsen. Ett begränsat rum utan störande ljus från fastigheter, skyltfönster eller bländande gatubelysning.


– Genius Loci har varit ett starkt ord genom hela processen. Det är en magisk plats mitt i staden som ingen tänker på vid mörker. Vi har upplevt platsen visuellt samt lyssnat på det porlande vattnet, löven i träden. Detta naturliga lugn har vi försökt fånga. Vi hoppas att människor som stannar och upplever slappnar av stund och reflekterar. Vi ville gömma all teknik därav spegelsidan på stolparna. Stolparna skall försvinna visuellt, berättar Kai Piippo. 


Ljusinstallationen har  tre olika utseende. Under dagtid förstärker och reflekterar de unika spegeltäckta ljusstolparna träden, vattnet och miljön omkring. När det mörknar framträder belysningen som lyser upp träden och ån. Längs hela stråket hänger det vajrar där det är tänkt att andra installationer kan byggas på.