Jönköping öppnar bullerfri wakepark

Lördag 29 juni öppnar Jönköpings nya wakepark i Munksjön. Parken, som är både bullerfri och snäll mot miljön, ska göra vattensport mer tillgänglig för alla.


Wakeboarding och vattenskidåkning kan göras både tyst och miljövänligt i Jönköpings nya kabelpark i Munksjön. Foto: Frank Schwichtenberg (CC BY-SA 3.0) (Bilden är ej från Jönköping)

Den nya wakeparken består av en 185 meter lång och 30 meter bred bana för wakeboard och vattenskidor med hastighet upp till 30 kilometer i timmen. Parken är placerad strax norr om vattenskidklubbens (JVSK) klubblokal vid Munksjöns östra strandkant.


– Det handlar om en så kallade kabelpark, som nästan är helt ljudlös, så det är en positiv satsning sett ur både miljö- och bullerhänseende jämfört med att åka vattenskidor efter båt. Dessutom får vi ännu en attraktion som bidrar till mer liv och rörelse på sjön här i Jönköping, säger Martin Gårlin, avdelningschef för idrott och förening i Jönköpings kommun.

Kabelpark innebär att det istället för en båt är en eldriven linbana som drar fram wakeboard- och vattenskidåkarna över vattnet. Kultur- och fritidsförvaltningen är huvudman för anläggningen medan JVSK har ansvaret för drift och skötsel.


– Vi kommer att se till att det finns gott om tider för nybörjare som vill testa på sporten, säger Isac Wetterö, ordförande JVSK.


Den 29 juni kl 11.00 invigs wakeparken med uppvisningar och aktiviteter. Därefter bjuds allmänheten på gratisåkning fram till kl 17.00.