Islandshäst och padel välkomnas som medlemmar i RF

Under Riksidrottsmötet valdes islandshäst och padel in som nya medlemsförbund i Riksidrottsförbundet. Friskis & Svettis, e-sport, funktionell fitness, jiujitsu, bridge och schack fick däremot avslag på sina ansökningar. Samtidigt valdes Björn Eriksson som ordförande i ytterligare två år.


Svenska Islandshästförbundet och Svenska Padelförbundet har valts in som medlemmar i Riksidrottsförbundet.
Svenska Islandshästförbundet och Svenska Padelförbundet fick det glädjande beskedet att de valts in som medlemmar i Riksidrottsförbundet. Foto: Russell Duncan, Pixabay

Inför Riksidrottsmötet inkom åtta medlemsansökningar till Riksidrottsförbundet och tre ansökningar till SISU Idrottsutbildarna. De som valdes in som medlemsförbund, så kallade specialidrottsförbund, i Riksidrottsförbundet är Svenska Padelförbundet och Svenska Islandshästförbundet. Riksidrottsförbundet har nu totalt 72 medlemsförbund.


Friskis & Svettis, Svenska E-sportförbundet, E-sportförbundet SESF, Svenska förbundet för Funktionell Fitness, Svenska Jiujitsuförbundet, Svenska Bridgeförbundet och Sveriges Schackförbund (som endast sökt medlemskap i SISU Idrottsutbildarna) fick avslag på sina ansökningar.

Anledningarna till avslag är olika. Bland annat handlar det om storlekskriterier och att idrotten är närbesläktad med en idrott som är organiserad i medlemsförbund.


Under Riksidrottsmötet valdes Björn Eriksson som ordförande i ytterligare två år under.


– Jag känner mig ödmjuk och tacksam för förnyat ansvar och förtroende. Idrottsrörelsen är just nu inne i ett oerhört viktigt skede där vi behöver kraftsamla för en återstart så fler ska hitta och hitta tillbaka till gemenskap och aktivitet i idrotten oavsett var du bor, vilket kön, ålder eller ambitionsnivå. Vi kommer att behöva stöd från stat, regioner och kommuner samtidigt som vi fortsatt måste klara att driva utvecklingen av vårt gemensamma strategiarbete, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsmötet.

Tre nya ledamöter valdes in i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen (SISU Idrottsutbildarna): Victoria Escobar, Marie Hedberg och Åsa Llinares Norlin.


– Det känns mycket bra att få möjlighet att påverka idrottens utveckling som ledamot i Riksidrottsstyrelsen och jag brinner för allas lika möjligheter att delta i idrotten och då särskilt för personer med funktionsnedsättningar vilket också är en prioriterad fråga framöver, säger Åsa Llinares Norlin, ny ledamot i Riksidrottsstyrelsen och ordförande för Parasport Sverige.


Samtliga ledamöter i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen för SISU Idrottsutbildarna: Björn Eriksson, ordförande, Tommy Ohlström, vice ordförande, Anna Iwarsson, ledamot, Stefan Bessman, ledamot, Erik Söderberg, ledamot, Lotta Kellander ledamot, Tor-Alf Nilsson ledamot, Tomas Eriksson ledamot, Victoria Escobar ledamot, Marie Hedberg ledamot samt Åsa Llinares Norlin, ledamot.


Som Riksidrottsnämndens ordförande valdes Krister Malmsten för ytterligare två år.