Kvinnliga ishockeystjärnor coachar unga att stanna i sporten

Avsaknaden av kvinnliga förebilder gör att barn och ungdomar ger upp ishockeyn i förtid. Det visar en ny undersökning av Kantar/Sifo. För att försöka ändra på det har initiativet SDHL Coach startats – digitala coachingmöten med spelare från Svenska damhockeyligan.


#sdhlcoach #kvinnligaidrottsförebilder #kvinnligaförebilder
Josefin Bouveng i kamp med schweiziska Stefanie Wetli under en match i Världsungdoms-OS i Lillehammer 2016. Josefin Bouveng är en av de nio SDHL-stjärnor som erbjuder coaching till unga tjejer i initiativet SDHL Coach som ska få fler unga att stanna i idrotten. Foto: pleclown (CC-BY-SA 2.0)

Att representation är viktigt är inte något nytt. Det vi ser är det vi tror är möjligt. Men för unga tjejer och kvinnor saknas ofta kvinnliga förebilder och den nya undersökningen visar tydligt vilken stor skillnad avsaknaden av förebilder kan göra.


På uppdrag av DHL, Svenska damhockeyligans huvudsponsor, har Sifo frågat 118 hockeyspelande tjejer mellan 9 och 17 år om förebilder och behovet av förebilder. Av dem som har en kvinnlig idol eller förebild tror 70 procent att de kommer spela ishockey när de är vuxna – mot 38 procent av dem som inte har någon förebild. Siffran är också låg, 53 procent, bland dem som har en manlig förebild.

– Behovet av kvinnliga förebilder inom all damidrott, och särskilt inom ishockeyn, är stort. Vi har därför tagit fram SDHL Coach, ett enkelt sätt för unga hockeyspelande tjejer att få råd och tips av sina idoler, säger Mikael Stange, marknadschef på DHL E-Commerce Solutions.


SDHL Coach innebär att nio SDHL-stjärnor – bland dem Ebba Berglund, Luleå, Hanna Olsson, HV71 och Linnea Hedin, AIK – ställer upp som digitala coacher för hockeyspelande tjejer.

Landslagsspelaren Hanna Olsson håller med om att behovet av kvinnliga förebilder är stort.


– Min idol när jag var liten var Jeanette Svensson, som spelade i Skärgårdens SK, min moderklubb på Öckerö. Hon spelade VM för Damkronorna, och det är klart att jag såg upp till henne väldigt mycket. Det betydde jättemycket för mig att få en liten landslagströja av henne och kunna se att jag en dag skulle kunna få min egen. Just att ha en förebild som hade gjort den resan jag ville göra var viktigt för mig, säger Hanna Olsson.


SDHL Coach hittar du här.