Insamling för mer jämlik fotboll

Vinnaren av Herrallsvenskan 2017 fick drygt 17 miljoner kronor i vinstbonus. Segrarna i Damallsvenskan, Linköpings FC, fick däremot inte en enda krona. Det har föranlett konsultföretaget Sigma Group att starta Segerpotten, en insamling där alla som vill, privatpersoner eller företag, kan vara med och bidra till en segerpremie för vinnaren av Damallsvenskan 2018.


Segerpotten är det första projektet som lanserades i samband med att Sigma instiftade Expect a better tomorrow-dagen på nyårsafton 2017. Det finns ju dagar för det mesta, så varför inte en dag för en bättre morgondag? Med denna dag vill Sigma slå ett slag för ett mer jämlikt, rättvist och jämställt samhälle.

Segerpotten kommer kortsiktigt att göra morgondagen bättre för 2018 års vinnare av Damallsvenskan. Men målsättningen är framförallt att belysa de ekonomiska skillnaderna inom svensk fotboll, skapa ett engagemang och på så sätt bidra med något konkret till svensk damfotboll.


För Aftonbladet Sport berättar Linköping FC:s klubbdirektör Maria Hagström vad 17 miljoner kronor skulle ha betytt för dem:


– Oj! Då skulle vi vara bäst i Europa. Vi har en omsättning på runt tio miljoner kronor så hade vi kunnat dubbla det skulle det givetvis förändra mycket.

– Segerpotten blir ditt och mitt sätt att premiera det lag som vinner Damallsvenskan 2018. För kan inte ansvariga för svensk fotboll se att det är något som inte stämmer och rätta till det, då får väl alla vi andra göra jobbet åt dem, säger Johan Glennmo, vd Danir AB, ägare till Sigma Group.


Insamlingen pågår fram till dess att Damallsvenskan 2018 är avgjord.