Innebandybollens rörelser översatta i konstverk

”6-5” är ett abstrakt konstverk med tydlig koppling till innebandy – om man vet bakgrunden. Konstnären Jesper Nyrén har översatt innebandybollens rörelse under SM-finalmatchen mellan Pixbo och Mora 2016 till en färgrik, geometrisk väggmålning som nu pryder den nya Wallenstam arena i Mölnlycke.


Jesper Nyréns konstverk ”6-5” är en färgsprakande mosaik som bygger på SM-finalen i innebandy 2016.
Jesper Nyréns skissbild av konstverket ”6-5” är en färgsprakande mosaik som bygger på SM-finalen i innebandy 2016. Linjerna representerar bollens rörelser under de sista förflyttningarna före varje mål. Bild: Jesper Nyrén/Härryda kommun

Wallenstam arena i Mölnlycke invigdes den 22 oktober och har blivit hemmaplan och matcharena åt innebandyklubben Pixbo Wallenstam. Detta visste konstnären Jesper Nyrén när han fick uppdraget att skapa ett 200 kvadratmeter stort konstverk åt den nya eventarenan. – Då kändes det naturligt att knyta an till själva sporten som ska utföras här. Hur spelarna och bollen rör sig blir en rytm och rörelse som var naturlig att översätta till konst, säger Jesper Nyrén.

Konstverket har fått namnet ”6-5” efter målresultatet i SM-finalen 2016 mellan Pixbo och Mora. Matchen är en av klubbens höjdpunkter och blev utgångspunkt för Jesper Nyrén. Han djupstuderade matchen och varje bollrörelse under hela matchen ritades upp som linjer på en karta.


– Från början streckade jag upp varenda linje som gjordes på bollplanen men jag märkte ganska snart att det blev för mycket. De linjerna som jag till slut har använt mig av är de fem–sex sista förflyttningarna innan det blev mål. Och det blev ganska många mål i den här matchen så det blev många linjer ändå, säger Jesper Nyrén.

I underlaget till konstverket ”6-5” ritade Jesper Nyrén ritade upp linjerna för innebandybollens sista förflyttningar före varje mål.
Jesper Nyrén ritade först upp linjer för bollens alla rörelser under matchen men de blev för många. Istället koncentrerade han sig på de sista förflyttningarna före varje mål. Bild: Jesper Nyrén/Härryda kommun

Konstverket med dess 140 olikfärgade fält täcker den bakre kortsidan av planen i arenan och kan ses från varje läktarplats.


– Jag hoppas att man kan känna den energi som finns i spelet och en koppling till sporten som är intressant. Men den ska också funka som en målning i sig som vem som helst kan lägga in sina egna tankar och värderingar i, säger Jesper Nyrén.

Pixbo-anfallaren Eliška Krupnová, utsedd till världens bästa innebandyspelare år 2020, var med och vann SM-finalen 2016:

– ”6-5” gör hallen speciell. Det är motiverande att ha en vägg med någonting som är unikt för Pixbo och SM-guldet. Jag får positiva känslor och gillar färgerna och hur de blandas, säger Eliška Krupnová.