Ingen oro på golfbanorna

Våren 2020 har varit olik det mesta som de flesta av oss upplevt vad det gäller situationen i samhället. Det enda vi kan vara säkra på just nu är att ingen vet exakt hur läget är om några månader. Däremot vet vi att golf är en aktivitet som fungerar bra i dessa tider, vilket har märkts tydligt på den intensiva säsongstart som svenska banor har upplevt.


#golf #golfundercorona #golfklubbar
Golfhål med speciallösning under coronatider, för att bollen inte ska hamna så djupt i hålet och för att man ska slippa röra flaggan. Foto: Lotta Olsson

Efter en ovanligt mild vinter i södra halvan av landet kunde många anläggningar öppna rekordtidigt i år. Ett av många exempel är den vackra Mälarbanan, Frösåker (utsedd till årets golfklubb 2020 av Sveriges Golfjournalister), utanför Västerås som var igång redan i slutet av mars. Det är rekord för en bana som inte brukar ha alltför bråttom med att öppna på våren. Hellre vänta någon vecka, än att öppna för tidigt och få skador på banan, brukar vara deras strategi. Och trots att man öppnade enbart för medlemmar till en början så blev det snabbt fullbokat den första helgen banan höll öppet.


Frösåker var långt ifrån ensamma med tidig öppning och påsken 2020 blev en rekordbokad långhelg för de banor som var öppna. De senaste tre åren har påskveckan­ legat på strax under 100 000 bokningar. I år var siffran en kvarts miljon (enligt Svenska Golfförbundet).

Förmodligen var det en kombination av den tidiga säsongstarten, många som jobbar lite mindre just nu, banor i mycket bra skick och en längtan och ett behov att komma ut och röra på sig efter alla rekommendationer att stanna hemma, att undvika onödiga resor och att begränsa sina sociala kontakter. Det bekräftas också av att det var få greenfee-gäster och mest medlemmar som spelade på respektive bana.


Samtidigt stångas flera anläggningar med vikande intäkter när ingen bokar företagsgolf, restaurangerna står tomma och tävlingarna lyser med sin frånvaro. Och de anläggningar som även erbjuder boende har nästan inga bokningar på övernattningar.


Men möjlighet till friskvård och motion­ tillsammans, i mindre grupper, där man inte behöver vara så nära varandra, gör golf till en väl lämpad aktivitet i dessa tider­. Golfbanan är en relativt säker plats att umgås på. Och i en undersökning som Golfhäftet låtit göra, säger nio av tio golfare att de känner sig komfortabla med att utöva sporten under rådande coronapandemi och den andelen är lika stor även i ålders­gruppen som är 65 år eller äldre.

På gränsen mellan Nacka och Värmdö­, öster om Stockholm, ligger Nacka GK som närmast kan beskrivas som en familjeklubb – med hög miljöprofil. Precis som på de flesta anläggningar runt om i landet har även Nacka GK infört flera tillfälliga regler för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och inte bidra till smittspridning. Bolltvättarna är borta, det finns inga krattor i bunkrarna och man uppmanar alla att putta­ med flaggan i hålet. Allt för att spelarna ska röra så få saker som möjligt.


Vidare uppmanar man gästerna att inte använda omklädningsrum. Det får finnas max tre besökare samtidigt i receptionen och man har entré genom en dörr och utgång genom en annan. Man använder desinfektionsmedel på hyrvagnarna, har tills vidare golfbilsförbud och hyr inte ut klubbset, för att nämna några av de åtgärder som vidtagits.


Många klubbar är kreativa i dessa svåra tider­ och många medlemmar gör sitt bästa för att ställa upp och stötta på olika sätt. A6 Golfklubb i Jönköping har skapat en beredskapsgrupp med frivilliga krafter, som inte får eller kan jobba, som en extra resurs. Billerud i Värmland har engagerat medlemmarna att fortsätta handla på restaurangen, som också distribuerar matlådor. Medlemmarna har även stöttat med pengar för att hålla krogen igång. På Avesta GK, i sydöstra Dalarna har man bett medlemmarna om extra stöd i form av ett litet bidrag för att även där hålla­ krog och shop öppna.


Och över hela landet finns ett otal liknande exempel och lösningar.


Mats Olsson