Idrottsungdomar plockade 819 ton miljöfarligt skräp

819 ton skräp plockades upp i Städa Sveriges städprojekt 2018, utfört av cirka 12 630 idrottsungdomar och ledare i totalt 757 städuppdrag. Skräpet bestod både av det förväntade – fimpar och förpackningar – och det lite mer överraskande – till exempel toaletter och bröstimplantat.


IFK Viksjö P06 är ett av alla de lag och föreningar som varit med och städat Sverige under 2018. Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

Cirka 22 000 gula säckar fylldes med skräp från svensk natur genom Städa Sveriges miljöprojekt 2018. Sett till mängd är det några typer av skräp som dominerat – fimpar och förpackningar. De senare i form av mjuk plast, hård plast, metall, glas och även kartong. Vissa förpackningar är hela, andra har dessvärre redan hunnit bli till smådelar.


”Vi gjorde inga ovanliga fynd men hittade fruktansvärda mängder med små, små plastbitar av olika slag. Otroligt tidsödande och nyttigt för ungdomarna (och även vi vuxna) att se vilka sjuka mängder med skräp som samlas i kustbandet”, skriver en av föreningarna som deltog i västkuststädningen.

2018 hittade forskare en plastpåse ända nere i Marianergraven i Stilla havet, på 10 898 meters djup. Forskning har också hittat mikroplast i såväl sjöar som floder och hav i alla världsdelar. Plasten fortsätter att sprida sig i världens vatten och det är en oroande utveckling. Med tanke på det är varje plastförpackning och fimp som i stället hamnar där den ska – i återvinning eller i förbränning – en vinst för alla.


Några vanliga föremål som plockades under 2018 är navkapslar, engångsgrillar, bilbatterier, snus, byggnadsmaterial och cyklar.


Något underligare var kassettbandet med Paul Youngs bästa hits upphittat i Harads, liksom bröstimplantatet i Simrishamn. En lotteritombola med kulor väckte förvåning i Kramfors och lite spännande blev det hos en förening i Östersund, som hittade en av Räddningstjänstens övningsdockor som använts för att öva på att släcka bränder.

– Gissa om vi var lite nervösa för att det skulle vara en riktig människa, innan vi konstaterade att det bara var en docka!, skriver de i sin städrapport till Städa Sverige.


Deltagande föreningar och lag får ett bidrag till sin verksamhet och gör samtidigt en stor insats för miljön och naturen.

– Alla våra 12 630 deltagare ska vara mer än stolta över sitt arbete för ett mindre skräpigt Sverige. Alla våra partners ska också känna stolthet över detta, liksom över det faktum att de bidragit till att så många idrottsungdomar kunnat förverkliga sina drömmar tack vare sina utförda städuppdrag, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.