Idrottsläraren som brinner för barnens hälsa

Jonas Almén, idrottslärare på Solbackeskolan i Bergsjön, brinner för barns hälsa. I flera år har han startat olika projekt för att få så många som möjligt i rörelse – och lyckats.


Jonas Almén, idrottslärare på Solbackeskolan i Bergsjön, anser att skolan måste ta ansvar för barnens hälsa och träning. Foto: Bergsjön 2021

Runtom Solbackeskolans skolgård löper en gul linje. Den är 520 meter lång och sedan slutet av augusti är den gula linjen en del av elevernas vardag.


– En gång per dag joggar eller springer alla elever utmed linjen i 15 minuter, säger Jonas Almén.


Projektet heter The Daily Mile och startades i Skottland för några år sedan. Namnet kommer från att med 15 minuters löpning kommer ett barn ungefär 1,6 kilometer, som är en engelsk mile. The Daily Mile har spridit sig till fler än 5 000 skolor runt om i världen och Solbackeskolan är den första i Sverige.

Syftet är att förbättra den fysiska och psykiska hälsan hos eleverna. Motion påverkar både kropp och hjärna positivt och Jonas hoppas att den dagliga motionen ska leda till bättre skolresultat. Han berättar att The Daily Mile tagits emot bra av eleverna.


– Det har gått över förväntan. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här lätt att få med mig eleverna.

Varje onsdag genomför hela skolan The Daily Mile samtidigt – till musik för att göra det till en ännu roligare händelse. Jonas funderar även på att göra onsdagen till något av en kändisdag, då en känd person kommer på besök. Förra året – i ett annat sammanhang – ordnade han så att både damernas och herrarnas förbundskaptener i fotboll, Pia Sundhage och Janne Andersson, besökte skolan.


Jonas hoppas på att nästa person som barnen får träffa är Prins Daniel, vars egna organisation Generation Pep också arbetar för att förbättra barn och ungas hälsa.


– Han SKA hit! Det kan han inte komma undan, säger Jonas och ler.

The Daily Mile är inte det första initiativet Jonas Almén tagit för att få eleverna på skolan att träna. Redan för tio år sedan införde han, tillsammans med lärarkollegan Stellan Danielsson, något som de kallade för Idrottsakademin. Klockan 7.30 tre dagar i veckan öppnades idrottssalen upp för eleverna.


– Alla elever var välkomna en dag i veckan. De fick träna före skolan började för dagen och så fick de frukost. Vi erbjöd blandad träning. Det kunde vara gymnastik, fotboll eller dans till exempel. Massor med elever kom, berättar Jonas Almén.

Det har blivit svårare att få barn och unga till organiserad idrott på fritiden och därför jobbar Jonas Almén i stället med att idrotten ska komma till skolan.


– 2014 började IFK Göteborg komma hit en dag i veckan efter skolan med sitt projekt ”IFK på schemat”. Ungefär 30–40 barn i årskurs 3–6 brukar vara med. Och på måndagar efter skolan kommer Östra Göteborg IF hit och kör fotboll med eleverna i förskoleklass till tvåan.

Cirkus Unik finns också på skolan en gång i veckan i idrottssalen och bedriver verksamhet med lågstadiets elever. Helt fantastisk verksamhet. Jag söker ständigt efter nya föreningar som vill starta samarbeten med oss på Solbacke, säger Jonas.

Även Sävedalens AIK har varit på skolan och kört friidrott med eleverna. Sakura Judo, Partille pingis, Gais och Kvibergs HK är andra föreningar som bedrivit verksamhet på skolan under åren.


– Det finns så mycket talang här i Bergsjön i allt: dans, fotboll, löpning. Det gäller bara att försöka ta tillvara på den. Det jag vill är att barnen ska tycka att det är så kul när de provar idrotter på skolan att de tjatar på sina föräldrar att få börja i en förening, säger Jonas Almén.


Jonas kommer att fortsätta sitt engagemang för hälsa och träning.


– Det är barnens framtid det handlar om. Vi i skolan äger deras tid så många timmar om dagen. Om inte vi gör något, vem ska då göra det? Jag hoppas att fler skolor kommer att ta ansvar.