Idrottsklubbar i samarbete för ett öppnare Kristianstad

Sex idrottsklubbar i Kristianstads kommun gör en gemensam insats för integration. Inför en match kommer etablerade svenskar och nyanlända få möjligheten att fika och sedan se på match tillsammans. Syftet är att bidra till ett öppnare och mer inkluderande Kristianstad.


Klubbar för handboll, ishockey, fotboll och amerikansk fotboll gör gemensam sak för ett mer inkluderande Kristianstad. Foto: Kristianstads kommun

Tillsammans med Kristianstads kommun, Kompis Sverige och Den orangea staden arrangerar de sex klubbarna Kompisfika Kristianstad en gång per förening under 2018/2019.


– Jag är tacksam för att klubbarna vill vara med. Jag tror på att vi måste arbeta ännu mer tillsammans och erbjuda mötesplatser som är lättillgängliga. Att gå och se en match med en ny bekantskap kan förhoppningsvis leda till fler träffar, säger Maria Asklund, planeringsstrateg Kristianstads kommun.

Den första kompisfikan äger rum 21 oktober i samarbete med IFK Kristianstad på Kristianstad Arena. IFK Kristianstad bjuder på 50 biljetter till dem som vill fika tillsammans före den spännande matchen mellan IFK och AIK. 25 nyanlända kommer att matchas med 25 etablerade svenskar. Deltagarna behöver inte vara idrottstokiga för att ha kul på en kompisfika utan upplevelsen och mötet mellan deltagarna är det viktigaste.


– Vi är väldigt glada för att kommunen kom med den här idén. Vi vill såklart vara med och visa upp Sveriges häftigaste handbollsklubb. Om vi kan vara med och bidra till att en ny kompisrelation bildas som i sin tur kanske kan leda till ett jobb så är det fantastiskt, säger Adam Tell, kommersiell chef IFK Kristianstad.