Idrottsförbund driver egen digital utbildning

Tre idrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF) tar saken i egna händer och driver en digital utbildningsplattform: Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo), Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet. Intresset från andra förbund är stort.


#idrottensutbildningsplattform #svemo #digitalidrottsutbildning
Nu går starten för digital utbildning inom idrotten – och allt fler idrottsförbund är snabba på gasen. Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo), Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet har startat Idrottens Utbildningsplattform, en helt digital plattform för utbildning och erfarenhetsutbyte. Foto: Svemo

Idrottens Utbildningsplattform har tagits fram tillsammans med IT-företaget Consid och är helt digital, det vill säga allt sker via dator, mobil, surfplatta och internet. Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, är vd i Idrottens Utbildningsplattform AB som äger och driver den digitala plattformen på uppdrag av de tre ovan nämnda förbunden. Han säger till sajten Idrottens Affärer:


– Vårt utbildningsbehov täcktes inte av det utbud som fanns på marknaden, bland annat saknades bra digitala utbildningssystem som passade ideella organisationer och deras medlemmar. Vi ville också skapa ett system som inbjuder till gemensam utveckling där förbund kan dela och utveckla innehåll tillsammans. Då började vi diskutera att skapa en egen, digital utbildningsplattform. I Consid fann vi den partner vi sökte.

Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) är initiativtagare och innehar ordförandeposten i bolaget genom generalsekreteraren Per Westling som säger:


Utbildning handlar i allt väsentligt att ge människor möjlighet att ta till sig ny information. Om man börjar tänka i den ändan, på individnivå, så kommer man idag inte att hamna i en traditionell utbildningsstruktur, man behöver skapa något helt nytt. Framtidens utbildning är något helt annat än enbart klassrum. Vi i Svemo ville forma ett utbildningssystem som kunde få våra 160 000 medlemmar att vilja öka sina kunskaper.


Jag gissade att även andra idrottsförbund brottades med gamla utbildningsstrukturer i en ”ny värld” och frågade helt enkelt om någon ville vara med på tåget. Resultatet är Idrottens Utbildningsplattform.


Fler idrottsförbund har anslutit sig – Ishockeyförbundet, Skridskoförbundet, Bowlingförbundet och Bilsportförbundet – och ytterligare en handfull har visat intresse.


#idrottensutbildningsplattform #digitalidrottsutbildning
Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, är vd i bolaget som driver den nya satsningen Idrottens Utbildningsplattform och erbjuder digitala utbildningar till idrottsförbund. Intresset från andra idrottsförbund är stort. Foto: Thomas Björn

– Plattformen är framtagen av idrotten, för idrotten, men skulle även passa för andra organisationer såsom kommuner, säger Fredrik Haraldson och fortsätter:


– Plattformen skapar möjligheter att dela kunskap med varandra i gemensamma frågor såsom ekonomi och administration, men även exempelvis huvudskador. Ju fler vi blir, desto bättre möjlighet att utveckla oss. Vi når ett par miljoner medlemmar och har bildat ett nätverk av utbildningsansvariga som delar kunskap med varandra.

En av dem är Sara Dutina, utbildningsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.


Det här är ett otroligt viktigt steg för oss i utvecklingen av vår utbildningsverksamhet som ger oss oändliga möjligheter till digital utbildning och att möta en modern målgrupp med ett flexibelt och individanpassat utbildningsutbud. Det kreativa utrymmet är enormt samtidigt som vi får en effektiv och lättarbetad administrativ plattform att verka i, säger hon.


Utvecklingen av Idrottens Utbildningsplattform har skett transparent gentemot RF-SISU, som ansvarar för de 71 specialförbundens utbildningsbehov. Karin Karlsson, verksamhetsområdeschef Folkbildning och utbildning i RF och SISU, säger till Idrottens Affärer:


– Vi stödjer deras initiativ och ser det inte som någon konkurrent, snarare ett komplement. Men det optimala är naturligtvis att vi lägger ihop idrottens gemensamma resurser för största möjliga effektivitet.


– Vi hade en dialog med de här förbunden för något år sedan och då hade vi inom RF och SISU inte den typ av digitala plattform som de ville ha att erbjuda. Sedan dess har vi gjort ett internt arbete för att se hur vi bättre kan möta våra medlemmars behov av digitala plattformar och digital utbildning – som ju ökat kraftigt nu under det här pandemiåret.


Thomas Westlind

Thomas Björn