Idrottsförbund vädjar för discgolfpark

Järva DiscGolfPark utanför Stockholm har blivit uppsagda av kommunen efter nära 25 år. På platsen ska istället en begravningsplats anläggas. Nu vädjar Svenska Frisbeesportförbundet till politikerna att tänka om och rädda parken.


Järva DiscGolfPark är även en allmän park som bekostas av spelarnas avgifter. Foto: Malcolm Jacobson

– Discgolf är en starkt växande sport som nyligen fick olympisk status. Men likt andra mindre sporter kämpar vi hårt i konkurrens med de stora sporterna som har mycket större resurser. Vi hoppas att Stockholm vill leva upp till sitt rykte som idrottsstad som arbetar för mångfald, säger Peter Lundmark, generalsekreterare i Svenska Frisbeesportförbundet.


Parken vars framtid väcker förbundets oro var från början en havererad och övergiven tipp, Granholmstoppen, i Tensta utanför Stockholm. När konstnären, entreprenören och discgolfentusiasten Mats Löf kom till Granholmstoppen 1994 var den igenvuxen och skräpig. Här skapade han Europas första professionella discgolfbana som blivit förebild för flera andra banor världen över. Den är även en allmän landskapspark för lek, picknick och promenader, så inspirerande att den belönades med utmärkelsen Årets park 2017.


– Det här är Sveriges nationalarena för discgolf! Förra året invigde norska statsministern en discgolfbana i Oslo. Tänk om vår idrottsintresserade kung kan komma till Tensta nästa år och inviga Stockholm Discgolf Open, säger Peter Lundmark.

Granholmstoppen anlades på 1960- och 70-talet av rivnings- och tippmassor från city, tunnelbanan och miljonprogrammet. Den skulle bli rekreationsområde med fokus på friluftsliv, men det var först några decennier senare som det blev så, tack vare discgolfparken.

Banan har cirka 20 000 betalande besökare per år, och mångdubbelt fler kommer för att umgås och njuta av parkens natur och utsikt.


Men årets säsong kan bli den sista då kommunfullmäktige i januari godkände kyrkogårdsförvaltningens beslut att bygga en begravningsplats i området. Staden har sagt upp avtalet med Järva DiscGolfPark från den 1 oktober.


– Politikerna säger att Järva DiscGolfPark ska få en ny plats någonstans, men då har de inte förstått vad parken är. Man kan inte flytta ett helt landskap! Då är det lättare att hitta en bättre plats för begravning, säger Peter Lundmark.