Idrotter som lockar kvinnor växer mest

Svenska gymnastikförbundet är det idrottsförbund som växer mest i Sverige. Här har antalet träningstillfällen för barn- och ungdomar ökat med 55 procent sedan 2010. Det visar en undersökning från Centrum för idrottsforskning.Andra sporter som vuxit mycket under perioden 2010–2016 är konståkning, taekwondo och karate. Störst tillbakagång visar boxning, bordtennis och ridsport.


– Gymnastiken och kampsporterna har varit duktiga på att locka unga kvinnor. Dessutom har parkour vuxit mycket och denna sport ligger idag inom gymnastikförbundet, säger Johan Faskunger, analytiker vid Centrum för idrottsforskning.

Konståkning är den idrott som vuxit näst mest med en ökning på 32 procent. Många olika faktorer bidrar till ökningen, intresset för sporten och tillgängligheten till den är två viktiga delar.


– Att arrangera internationella mästerskap på hemmaplan är och har varit en del i vår strategi för att öka synligheten samt öka medel och resurser till idrotten i stort. Det ger oss förutsättningar för att satsa på både bredd och elit och vi ser tydligt att intresset som det medför ger fler medlemmar i föreningarna och aktiva på isen, säger Katarina Henriksson, ordförande Konståkningsförbundet.


Ishallarna är en central del för arbetet i föreningarna i Sverige, både nybyggnation, tillgång och anpassning av de befintliga.


– En utmaning för idrottens tillväxt är tillgången till bra ishallar för vår idrott och givetvis fler och bra träningstider, säger Malin Jarl, Generalsekreterare Konståkningsförbundet.