Lanserar Idrottens Hållbarhetsbarometer

I nummer 2-2020 av Fritid & Park i Sverige berättade vi om det nystartade nätverket Idrottens Kraft. Nu lanserar det tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop Idrottens Hållbarhetsbarometer, ett index som mäter svenska folkets uppfattning om några av Sveriges större idrotter och deras arbete inom hållbarhet.


#idrottenshållbarhetsbarometer #idrottenshållbarhet #hållbarhet #idrottensutveckling #idrottenskraft #demoskop
Innebandyns starka ställning som en idrott för vuxna och pensionärer är ett av de resultat som utmärker sig i den första undersökningen i Idrottens Hållbarhetsbarometer. Foto: Per Wiklund

– Vi erbjuder ny kunskap och nya insikter som kan hjälpa idrotten i utvecklingen av det egna hållbarhetsarbetet med fokus på inkludering, hälsa samt klimat och miljö. Vi vill även lyfta fram goda initiativ, inspirera fler att engagera sig och visa vilken kraft det finns i idrotten som samhällsbyggare, säger Jonna Strandberg, en av grundarna till nätverket Idrottens Kraft, i ett pressmeddelande.

Per Hörnsten, Senior Advisor på Demoskop, har ansvarat för undersökningen som omfattar 500 intervjuer med ett riksrepresentativt urval av allmänheten. Undersökningen genomfördes i mars och kan matchas med idrottsförbundens egen uppfattning om sitt hållbarhetsarbete för att ange riktningen framåt. Han säger:


– Det har varit spännande att få analysera den svenska idrottsrörelsen ur ett hållbarhetsperspektiv. Jag ser fram emot att få bidra med mer och djupare insikter som kan driva hållbarhetsarbetet framåt inom idrotten.


Det finns flera intressanta spaningar och insikter i den första undersökningen. Ridsportens starka ställning vad gäller att inkludera människor med funktionsvariation och innebandyns starka ställning som en idrott för vuxna och pensionärer utmärker sig.

I den första upplagan av Idrottens Hållbarhetsbarometer ingår basket, fotboll, golf, handboll, innebandy, ishockey, motorsport, ridsport och skidåkning. Mer information om undersökningen finns i Idrottens Krafts pod om Idrottens Hållbarhetsbarometer.


Läs mer om Idrottens Kraft i nr 2-2020 av Fritid & Park i Sverige eller här.