”Idrotten måste få börja reglera sig själv avseende social distansering”

Årets Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun, som tidigare flyttats fram, ställs in helt. I och med det är samtliga lopp under Vansbrosimningens paraply nu inställda. Vansbrosimningen tar folkhälsan på största allvar men samtidigt finns en frustration kring direktiven rörande covid-19.


#vansbrosimningen #vansbrotriathlon #vansbroswimrun
Alla Vansbrosimningens tävlingar under 2020 är nu inställda och siktet är ställt på 2021 istället. Foto: Mickan Palmqvist

– Vi har väntat in i det längsta men nu har tiden runnit ifrån oss och eftersom vi inte ser några lättnader i restriktionerna kring covid-19 så tvingas vi nu ta det tuffa beslutet att ställa in årets Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun, säger tävlingsledare Clas Björling.


Folkhälsomyndigheten har i sina uttalanden sagt att man behöver anpassa sin strategi kontinuerligt för att göra största möjliga nytta. Men Vansbrosimningen upplever att idrottsrörelsen inte får så mycket respons när den försöker anpassa sig och ställa om. De ursprungliga direktiven som togs fram i pandemins inledande skede gäller fortfarande.


– Det är dags att låta idrotten reglera sig själv när det gäller social distansering. Det finns ingen rimlighet i att tävlingsområden som sträcker sig över flera kvadratkilometer endast får innehålla 50 personer, samtidigt som tusentals människor trängs tillsammans i köpcentrum, säger Tomas Viker, generalsekreterare Vansbrosimningen.

Trots de begränsningar för idrotten som nu finns blickar han ändå framåt:


– Vi har stor respekt för den allvarliga situation vi befinner oss i. Eftersom folkhälsa är en viktig fråga som Vansbrosimningen tar på största allvar har vi försökt och kommer fortsätta försöka hitta vägar som gör att vi kan erbjuda Vansbrosimningen 2021.