Idrott en del av samisk historia

Den 24 oktober öppnar Sport och Sápmi på Riksidrottsmuseet i Stockholm. I utställningen skildras delar ur den samiska idrottens historia från 1500-talet fram till i dag.


Skidåkaren Sarah Thomasson (främst) var av sydsamisk börd och den enda kvinnan i Sveriges alpina VM-trupp i USA 1950. Foto: Gunnar Lantz, Svenska Dagbladet, Stockholms Stadsmuseum

– Den samiska idrotten har haft betydelse för utvecklingen av den nationella idrotten i Sverige och Norge, till exempel för utvecklingen av skidor och skidåkning där samer varit innovatörer och inspiratörer, säger Gunilla Stillström, intendent på Riksidrottsmuseet och producent för utställningen.

Den samiska idrottshistorien är innehållsrik men okänd för många. Få vet att det finns samiska mästerskap och att samerna har ett eget fotbollslag.


– Utövare från Sápmi har också rönt stora framgångar inom alla former av skidsport. De har varit pionjärer inte minst i utförsåkning och längdskidåkning och redan i Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” från 1555 beskrevs samerna som skickliga skidåkare, säger Gunilla Stillström.


Genom tiderna har samiska idrottsutövare hållit på med alla sorts idrotter och deltagit i det nationella föreningslivet i Sverige.