Husqvarna släpper sin första hybriddrivna åkgräsklippare

Husqvarnas första hybriddrivna åkgräsklippare för stora gräsytor, P 535HX, finns nu på den svenska marknaden. Frontrotorgräsklipparen drivs med både batteri och förnybar diesel, vilket ger ett lägre koldioxidavtryck och minskat buller. P 535HX kan utföra uppgifter som tidigare bara större åkgräsklippare kunde klara.

Husqvarnas nya hybriddrivna åkgräsklippare P 535HX är en kraftfull maskin för stora ytor.
Husqvarnas nya hybriddrivna åkgräsklippare P 535HX är en kraftfull maskin för stora ytor. Klipparen drivs med batteri och syntetiskt diesel som kan användas var för sig eller kombineras vid svåra förhållanden. Foto: Husqvarna

Husqvarna P 535HX passar för större gräsmattor och grönområden. Den har hög kapacitet och kraft att driva ett 180 centimeter brett klippaggregat men kan även användas för trånga, sluttande och komplexa ytor.

– I fem år har vi arbetat med att ta fram en hållbar frontrotorgräsklippare med låga utsläpp, något som efterfrågas av landskapsarkitekter, kommuner och fastighetsbolag. Vi är övertygade om att P535HX kan öka produktiviteten då den är snabb, effektiv, har en fantastisk styrning samt R180-däck som möjliggör klippning under alla gräsförhållanden. Den kan även klippa i trånga utrymmen vilket minskar behovet av manuell efterhantering, säger Magnus Moberg, produktspecialist på Husqvarna.

Gräsklipparen kan köra på enbart el upp till 15 kilometer, cirka 52 minuter, vilket reducerar bränsleförbrukningen med upp till 30 procent. P 535HX drivs med syntetiskt diesel, förnybar HVO100, som även det bidrar till ett lägre koldioxidavtryck.

Maskinens hybridteknik gör att hela motoreffekten kan användas till varje anslutet tillbehör och ändå bibehålla gräsklipparens fulla framdrivningskraft. Under tuffa förhållanden kan batteri och diesel kombineras för att få mer arbete utfört.


Husqvarna P 535HX kan med fördel användas i ljudkänsliga innergårdsmiljöer. Föraren kan stänga av dieselmotorn vid förflyttning och släpper då varken ut avgaser eller högt motorljud. När enbart batteriet används uppgår ljudnivån till 61 decibel (A), vilket är lägre än ljudet av en normal konversation, 65 decibel (A).