Historiskt när U20-EM i beachvolley kommer till Göteborg

För första gången någonsin arrangeras ett internationellt mästerskap i beachvolley i Sverige. Nu är det klart att U20-EM kommer till Göteborg 2019, arrangerat av Göteborg Beachvolley Club.


Beachvolleyn kom till Sverige under sent 1970-tal och sporten är en officiell OS-gren sedan mitten av 1990-talet. Foto: Beach Center

27–30 juni 2019 arrangerar Göteborgs Beachvolley Club Europamästerskapen för tjejer och killar under 20 år. Platsen blir Beach Centers utomhusanläggning i Kviberg, Göteborg.


– Arrangemanget kommer bli en utmaning för oss, men vi ser fram emot att kunna ta emot framtidens beachvolleystjärnor till Göteborg, säger Anneli Friborg, ordförande i arrangerande Göteborg Beachvolley Club.


Ett av favoritlagen i U20-EM kan komma att vara svenskt. Juniorerna David Åhman, Umeå och Jonatan Hellvig, Lidingö är regerande europamästare för 18-åringar genom segern i U18-EM i Brno, Tjeckien i augusti. De följde sedan upp den triumfen med ännu ett guld när de under hösten vann Ungdoms-OS i Buenos Aires.

I U20-EM på hemmaplan kommer de att möta spelare som är upp till två år äldre, så konkurrensen kommer bli tuff från några av Europas ledande länder, såsom exempelvis Ryssland, Tyskland och Holland.


Det är CEV, det europeiska volleybollförbundet, som har utsett Göteborg till värdstad i konkurrens med två andra kandidater.


– Det här beskedet ger ytterligare vind i seglen. Vi är glada och stolta över att CEV ger oss det här förtroendet, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

GBC är Sveriges största volleybollklubb och rustad att klara av den här typen av arrangemang. Klubben har i flera år arrangerat den svenska elittouren Swedish Beach Tour på sina utomhusbanor. I sin stora inomhusmiljö har klubben varit värd för Europatouren två gånger och nyligen arrangerade klubben den nordeuropeiska tourfinalen Nevza Beach Sweden för fjärde året i rad.


– Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska göra det här till en beachvolleyfest för inte bara klubben utan även all ny publik som nu kommer komma i kontakt med sporten, säger tävlingens tilltänkte Tournament Director Sandra Krook på Göteborg Beachvolley Club.